Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Пожар унищожи безценна колекция в университетска библиотека в Южна Африка

21 април 2021, 22:15 часа • 2874 прочитания

Университетът в Кейптаун потвърди чрез изявление, подписано от неговия заместник-ректорът Мамокети Факенг, че хиляди произведения, включително повече от 70 000 публикации и около 3500 филма с неизмеримо значение за африканските изследвания са били "погълнати от пламъци", съобщава "Дойче веле“.

Това е архивът и публикациите, които се съхраняват в библиотеката „Джагър“ (известна още като читалня Джагър), където се намират ценни древни книги и ръкописи за африканския континент. „Имаше важна колекция за езици от Южна Африка, дарена на университета през 50-те години, която включваше религиозни и училищни текстове, както и речници и граматика“, разказва заместник-ректорът на тази известна образователна институция, считана за най-добрия университет на континента и основан през 1829 г.

„Някои от заглавията в тези колекции, публикувани през 19-ти и началото на 20-ти век, бяха изключително редки“, оплака се Факенг. В момента университетът е успял само да направи предварителна оценка на щетите. По-късно, след като сградата бъде обявена за безопасна, ще бъде публикуван пълният списък на изгубените произведения.

Пожарът, унищожил ценната библиотека „Джагър“, избухна в неделя сутринта на склона на близката планина Трапеза, която е част от националния парк със същото име и е една от най-представителните туристически атракции в Южна Африка.

След това се разпространи в кампуса на университета и близките жилищни квартали, които се наложи да бъдат евакуирани. Напредването на пламъците беше овладяно едва около следобеда на следващия ден, но пожарникарите останаха да работят в района и днес, опитвайки се да наблюдават и контролират потенциални нови огнища.

Лице на около 30 години е арестувано в неделя като предполагаем извършител на пожара. Унищожени са 650 хектара гора, а повече от дузина исторически сгради в Кейптаун, особено в кампуса на Университета, са сериозно увредени. 

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес