Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Нова групировка атакува петролопроводи в Нигерия

20 август 2016, 18:30 часа • 1552 прочитания

Два тръбопровода на нигерийската национална петролна компания NPDC са нападнати в петък в южна Нигерия, съобщи агенция Франс Прес.

Властите смятат, че атаката е дело на появилата се в началото на месеца групировка Нигер Делта Грийнланд Джъстис Мендейт - бойци за справедливостта в зелените земи на делтата (NDGJM). В публикувано комюнике организацията поема отговорността за разрушаване на един от петролопроводите.

Това е второто нападение, отговорност за което поема NDGJM. Нейните бойци се заканват да унищожи петролните инфраструктури, за да поправят несправедливостта, жертва на която са станали техните бащи в миналото.

За създаването на NDGJM бе съобщено на 9 август. Още една групировка - Отмъстителите на делтата на Нигер - сее хаос в района от началото на годината, като саботира петролните инсталации, което сериозно застрашава добива на петрол. В последно време добивът, който носи 70% от приходите на държавата, силно намалява и това води до тежка финансова и енергийна криза в страната.

По данни на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) сега Нигерия добива 1,5 милиона барела дневно срещу 1,78 милиона за Ангола, която вече е на първо място като износител от африканския континент. Спадът в производството на Нигерия е с 21,5% в сравнение с януари т.г.

 

Севим Рашидова
Севим Рашидова Отговорен редактор
Новините днес