Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Над 100 загинали при насилието в Южна Африка

15 юли 2021, 20:40 часа • 12455 прочитания

Жертвите на насилието в Република Южна Африка от близо седмица, вече са най-малко 117. Това предаде Франс прес, като цитира изявление на правителството. Предишните данни бяха за 72 загинали.

Районът около Йоханесбург е "като цяло спокоен", заяви министър Кумбудзо Нтшавхени. Тя уточни, че загиналите там са 26, а в провинция Квазулу-Натал, където първо пламна насилието - 91. Южноафриканската армия започна да разполага 25 000 войници, които да помогнат на полицията да се справи с размириците и сблъсъците, предизвикани от влизането в затвора на бившия президент Джейкъб Зума, предаде Асошиейтед прес. Това е най-голямото разполагане на войници след края управлението на бялото малцинство през 1994 година.

Южноафриканските въоръжени сили мобилизират и резервите си от 12 000 войници. Като демонстрация на сила конвой с над 12 бронетранспортьора с войници пристигна днес в найнаселената южноафриканска провинция Гаутенг, в която се намират най-големият град Йоханесбург и столицата Претория. Останалите седем провинции на РЮА, освен Гаутенг и Квазули-Натал, не са обхванати от насилието. Над 1700 души бяха арестувани за кражби. След влизането на Зума в затвора за изтърпяване на присъда за неуважение към съда негови привърженици, смятащи го за национален герой, излязоха на протести. Те обаче скоро прераснаха във вандалски действия, палежи и разграбване на магазини, а силите на реда не успяха бързо да овладеят ситуацията, пише 24 часа.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес