Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

На косъм от война: Преговорите с превратаджиите в Нигер не вървят добре

08 август 2023, 07:02 часа • 6903 прочитания

Военните, които стоят зад преврата в Нигер, са поискали делегацията на Икономическата общност на западноафриканските държави (ЕКОВАС) да се върне в Ниамей, заяви нигерският премиер Ухумуду Махамаду , предаде Франс прес.

"Хунтата помоли делегацията да се върне и нейните членове вероятно ще бъдат в Ниамей днес или утре", каза той.

Делегацията, която пристигна в Ниамей в четвъртък вечерта (3 август), за да намери изход от кризата, си тръгна няколко часа по-късно, без да се срещне нито с ръководителя на управляващата армия генерал Абдурахаман Чиани, нито със сваления президент Мохамед Базум, уточнява БГНЕС.

ОЩЕ: Външна военна намеса в Нигер, ако превратаджиите не сложат оръжие

Преговорите са трудни

Американският заместник-държавен секретар Виктория Нюланд заяви, че е провела двучасова среща с висши военни ръководители на Нигер в столицата Ниамей, предаде АФП.

"Тези разговори бяха изключително откровени и на моменти доста трудни", каза Нюланд, докато се готвеше да отлети от Ниамей.

Заместник държавният-секретар съобщи, че е предложила няколко различни варианта за прекратяване на метежа. Тя уточни също, че е изяснила последиците за отношенията със САЩ, ако Нигер не възстанови Базум или последва пътя на съседно Мали, като повика руските наемници "Вагнер", пише БТА.

"Хората, които са предприели това действие (преврата), разбират много добре рисковете за суверенитета си, ако Вагнер се намеси", каза Нюланд.

Тя заяви, че се е срещнала с бригаден генерал Муса Салау Барму, който беше назначен за нов началник на военния щаб, както и с други лидери. Нюланд спомена, че хунтата не е отговорила на молбите ѝ да се срещне със самопровъзгласилия се за нов лидер на Нигер генерал Абдурахаман Чиани или със задържания легитимен президент Мохамед Базум.

Междувременно говорителят на Държавния департамент, Матю Милър, обяви, че Вашингтон има директен контакт с военните лидери и ги призовава да се оттеглят. Милър изчисли, че спряната помощ от САЩ за Нигер е на стойност най-малко 100 млн. долара.

ОЩЕ: След преврата - в Нигер се веят руски знамена (ВИДЕО)

Сега накъде?

Изтече и ултиматумът на западноафриканската организация към хунтата в Нигер да бъде възстановен на власт президентът на страната. Днес регионалната организация обяви, че ще има нова среща в четвъртък в Абуджа, Нигерия.

Миналия петък началниците на генералните щабове на страните от групата очертаха план за евентуална военна намеса в Нигер срещу извършителите на преврата, според служител на организацията. 

Премиерът на Нигер съобщи, че условията на живот на президента Мохамед Базум, който е държан затворен от 26 юли заедно със сина и съпругата си, стават все по-тежки. "Токът им е спряно, водата им е спряна", оплака се той. "Все още е възможно да се водят преговори", допълни премиерът. Той заяви, че не е изненадан от демонстрациите в подкрепа на военните, като каза, че, за да се напълни стадион, както това вече се случи, е достатъчно да се осигурят средства на тези, които участват", визирайки 30 000-те поддръжници на преврата, които се събраха на стадион в Ниамей вчера.

Според Махамаду "антифренските настроения", изразени чрез знамена и лозунги по време на демонстрациите в подкрепа на преврата в Ниамей, са манипулация от страна на малка група от така наречените участници в гражданското общество. "Това, което очакваме от Франция, е тя да продължи да подкрепя Нигер", добави той.

Подготовка за война в Африка: Затворено е въздушното пространство на Нигер

Насилие и кръв в Буркина Фасо

Около 20 души са били убити при предполагаемо джихадистко нападение в Буркина Фасо, съобщиха източници от службите за сигурност и официалните власти.

При нападението в централно-източния регион, близо до границата с Того, са загинали "около 20 души, предимно търговци", заяви пред АФП източник от службите за сигурност, докато търговец определи броя на жертвите на 25 души, а друг посочи, че има десетина ранени.

Буркина Фасо обяви официално подкрепа за преврата в Нигер.

ОЩЕ: В Африка се очертава голяма война: Две държави подкрепиха преврата в Нигер (ВИДЕО)

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес