Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Медици бягат от болниците в Нигерия, след като медицинска сестра почина от ебола

16 август 2014, 13:01 часа • 26621 прочитания

Все повече лекари и помощен медицински персонал бягат от болниците в Нигерия от страх от заразяване с вируса ебола. Най-силно засегната е болницата "Яба Мейнленд" в Лагос, в която са изолирани множество заразени, съобщи днес нигерисйкият вестник "Пънч", цитиран от ДПА.

Много медици са напуснали лечебното заведение под натиска на семействата си.

В Нигерия, страната с най-многобройно население в Африка, досега са потвърдени 11 случая на заразяване с ебола, а вчера бе съобщено, че вирусът е взел нова жертва - млада медицинска сестра.

Броят на жертвите на вируса вече достигна 1145 души, а 2127 са заразени.

76 души починали от болестта само за два дни (12 и 13 август), 58 души са загинали в Либерия. Заболяването, за което не съществува ваксина или лекарство, е диагностицирано при 116 души.

Либерия надмина броя на смъртните случаи в Гвинея, където епидемията се появи за първи път през декември миналата година.

Общо в Либерия са починали 413 души. В Гвинея броят на жертвите е 380 души, в Сиера Леоне – 348 души. В най-гъсто населената страна в Африка - Нигерия са починали четирима.

По-рано тази седмица учени попариха надеждата, че скоро може да има лек срещу ебола. Според специалистите ваксина няма да има в близките шест месеца.

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес