Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Мароко отзова посланика си в Хага

26 юни 2017, 07:36 часа • 1540 прочитания

Мароко отзова посланика си в Хага, след като отправи обвинения към холандските власти, че не са предприели действия срещу марокански гражданин, пребиваващ в Холандия. Според властите той е свързан със спонсорирането и насърчаването на общественото недоволство срещу северноафриканското правителство, съобщи БГНЕС.

Пред "Ройтерс" мароканският външен министър потвърди, че става дума за 50-годишния Саид Чааоу, който е бивш политик от северния марокански регион Риф. В момента в родната му страна има издадени и две заповеди за задържането му заради участието му в международна мрежа за наркотрафик и връзки с подземния свят.

В изявлението на мароканското ведомство Чааоу не се посочва като директен отговорник за организацията на последните анти правителствени протести в северните части на страната, но се подчертава, че той вероятно взема дейно участие в подстрекаването на водачите им.

„В продължение на няколко месеца беше предоставяна специфична информация на холандските власти относно участието на този трафикант във финансирането и осигуряването на логистична подкрепа в определени сектори от Северно Мароко. Подчертахме, че е абсолютно наложително да бъдат предприети мерки в тази насока”, написахо от мароканското ведомство. Именно липсата на действия е причината посланика да бъде отзован.

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес