Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Фотографът: Няма скандал в това, че Обама се самоснима на погребението на Мандела

12 декември 2013, 11:43 часа • 92088 прочитания

Една-единствена снимка владее мрежата от два дни насам. На нея се вижда как американският президент Барак Обама, британският премиер Дейвид Камерън и датският премиер Хеле Торнинг-Шмит си правят selfie (обръщат обектива на телефона и се снимат сами) на погребението на Нелсън Мандела. Кадърът предизвика множество критики и дискусии за фриволното поведение на държавните глави по време на толкова официално събитие. Фотографът, който го е направил обаче, смята, че всички го интерпретират грешно, пише Huffington Post.

„Навсякъде около стадиона, където беше церемонията, южноафриканците пееха, танцуваха и се смееха в чест на починалия си лидер. Атмосферата беше абсолютно спокойна и аз не видях нищо шокиращо в случващото се”, коментира фотографът на АФП Роберто Шмид.

На снимката изглежда още, че първата дама на САЩ Мишел Обама не е особено доволна от държанието на съпруга си. Из социалните мрежи дори плъзнаха слухове, че Мишел е изревнувала от красивата датска министър-председателка Хеле Торнинг-Шмит. „Няма такова нещо”, твърди обаче фотографът. „Буквално секунди преди да направя снимката, Мишел също разговаряше и се шегуваше с Камерън и Шмит”, допълва той.

„Шампионът по езика на глухонемите”

Ситуацията със снимката обаче не бе единственият куриоз на погребението на Мандела. „Специалистът”, който превеждаше церемонията на езика на глухонемите, предизвика недоволството на хиляди хора с проблеми със слуха заради жестовете си, които нямаха нищо общо с реалния език. Въпросният Тамсанка Джантийе се оправда с това, че има шизофрения – състояние, за което твърди, че взима лекарства.

„Нямаше какво да направя. Бях сам в тази ситуация. Опитах се да се контролирам и да не покажа какво се случва с мен”, каза Джантийе, цитиран от Ройтерс. Ден по-късно обаче той заяви пред местно радио, че е доволен от представянето си. „Мисля, че съм шампион по езика на глухонемите”, каза още той.

Деница Райкова
Деница Райкова Отговорен редактор
Новините днес