Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Експлозия в най-голямата ТЕЦ в Южна Африка

10 август 2021, 11:38 часа • 8102 прочитания

Експлозия временно е извадила от експлоатация най-голямата електроцентрала на Южна Африка, само седмица след като тя влезе в мрежата, съобщава ДПА.

Държавната електроснабдителна компания Eskom обяви, че е станала експлозия в електроцентралата в Медупи късно в неделя вечерта по причини, които все още са неизвестни. Въпреки че според съобщенията няма пострадали, общо седем служители трябвало да бъдат лекувани от шок.

Електроцентралата влезе в мрежата само преди седмица, около 14 години след началото на строителството. Забавянето й бе поради допълнителни разходи и превишаване на крайния срок.

ТЕЦ Meдиупи, която може да генерира до 4 764 мегавата електроенергия, е една от най-големите електроцентрали на въглища в света и струва 122 милиарда ранда (8,3 милиарда долара). Очаква се да бъде в експлоатация 50 години.

Въпреки глобалните усилия за намаляване на емисиите на въглероден диоксид и инвестиране във възобновяеми енергийни източници, богатата на въглища Южна Африка продължава да разчита на изкопаемите горива, които съставляват 75% от енергийните доставки в страната.

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес