Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Циклонът "Фреди" засегнал половин милион души в Малави

18 март 2023, 04:00 часа • 1765 прочитания

Циклонът "Фреди", който се разсея тази седмица след рекордна активност е причинил смъртта на повече от 460 души в Южна Африка и е засегнал над половин милион души в Малави. Това съобщиха от ООН, цитирани от БГНЕС.

За шест дни бурята изсипа в южната част на Малави валежи колкото за шест месеца, като остави следи от разрушения и сериозно повреди инфраструктурата, както и наводни земеделски земи. "Над 500 000 души са засегнати", се казва в доклад на Службата на ООН за координация на хуманитарните въпроси (OCHA), като в съобщението се добавя, че повече от 183 100 души са били разселени.

Според последните данни, публикувани късно в петък, в Малави са загинали около 360 души в страната с население от близо 20 милиона души. "Очакваме, че картината на щетите и смъртните случаи ще се влоши, тъй като с течение на времето все повече райони стават достъпни", заяви президентът Лазарус Чаквера, който е на тридневно посещение в засегнатите райони.

От OCHA заявиха, че "рекордната климатична аномалия е ударила Малави в края на дъждовния сезон, когато реките и водните басейни вече са били с високи нива". Директорът на Световната продоволствена програма на ООН за страната Пол Търнбул заяви, че е ясно, че страната "ще се нуждае от значителна подкрепа".

Много райони са недостъпни, което "ограничава движението на екипите за оценка и хуманитарна помощ, както и на животоспасяващите доставки", каза той. "Увеличаваме капацитета си толкова бързо, колкото е възможно при тези обстоятелства", добави той в изявление, като обеща да помогне на около 130 000 души, засегнати от "трагичната" ситуация.

До момента правителството изчислява броя на разселените лица на повече от 183 000 души, заяви Чаквера, като призова за глобална помощ за справяне с хуманитарната криза. За оцелелите са създадени повече от 300 спешни приюта, а армията и полицията продължават да търсят тела.

Според Световната здравна организация бурята е връхлетяла Малави в момент, когато е избухнала най-смъртоносната епидемия от холера. Съществува "риск продължаващата епидемия от холера да се влоши, като децата са най-уязвими от тази криза", заяви пред АФП говорителката на УНИЦЕФ Фунгма Фудонг.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес