Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Циклонът "Фреди" уби 56 човека в Африка

13 март 2023, 17:02 часа • 1282 прочитания

Неумолимият циклон "Фреди", който в момента връхлита Южна Африка, уби най-малко 56 души в Мозамбик и Малави, откакто удари континента за втори път в събота вечерта, предава The Associated Press в Twitter.

Местната полиция съобщи, че 51 души в Малави, включително 36 в Чилобве във финансовия център Блантайр в центъра на страната, са загинали, а няколко други са изчезнали или ранени. Тригодишно дете, което е било „заклещено в отломките“, също е сред жертвите, като родителите й са сред обявените за изчезнали. 

Властите в Мозамбик съобщиха, че петима души са били убити в страната от събота. В Мозамбик се очакваше циклонът да удари за втори път. ОЩЕ: Циклонът „Фреди” ще удари Мозамбик за втори път

Циклонът се разви край северното австралийско крайбрежие в началото на февруари и след това измина хиляди километри през южната част на Индийския океан, като засегна Мавриций и Реюнион, преди да достигне сушата в Мадагаскар две седмици по-късно, а след това и тази на Мозамбик, предава Associated Press.

Деница Китанова
Деница Китанова Отговорен редактор
Новините днес