Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Достойнството и омразата - на върха на ножа

03 август 2018, 09:39 часа • 7744 прочитания

15-годишният Даниал Брекверди остава в ареста, реши Апелативният съд в София. Момчето беше задържано, след като прободе с нож свой връстник в столичния квартал "Надежда". Така беше потвърдено решението на СГС от миналата седмица.

Коментар на редактора

Случаят стана особено популярен след като в интернет се появи видеоклип с Даниал, в който той, полугол и изцапан с кръвта на връстника си Християн, обясняваше на свои приятели какво е сторил.

Историята е особен пример за цялата сбърканост на живота ни. Живот, в който вече всичко се движи толкова бързо, че не можем да го осъзнаем и рядко дочакваме да видим пълната картина. А в този случай тя е много важна – да чуем какво е подтикнало едно 15-годишно момче да действа с ножа като касапин срещу друго човешко същество. Версията е следната – Даниал е станал обект на продължаващи с месеци обиди заради произхода си. Той има ирански корени, което в училище му е докарало куп подигравки и обиди, най-невинната от която е "джихадист". И накрая нервите му срещу един от "мъчителите" не са издържали.

Постъпката на Даниал е още по-ужасна и защото по свидетелски показания и медийни репортажи в училището са знаели какво се случва. Знаели са учителите. Дали е така си знаят само въпросните хора, но с голяма доза вероятност можем да предположим, че е напълно възможно. И тогава идва логичният въпрос – вие, г-жи и г-да учители, какво направихте? Изобщо направихте ли нещо? А за какво я работите тази професия, ако не обръщате внимание на такива проблеми? За ден да мине, друг да дойде ли?

Липсата на отговорност в случая е вина, която ще си остане ненаказана. Не чух, не видях, не ми се занимаваше. И накрая имаме куп провалени животи. На Даниал, който сега ще понесе заслужено наказание. На Християн, който цял живот ще страда от последиците от нападението – както психически, така и физически. На семействата им, които също ще страдат заради децата си. А можеше да не е така – ако просто някой си беше свършил работата, ако беше обърнал внимание, ако беше осъзнал, че достойнството все още е ценност, която не може просто да бъде пренебрегната. Ако беше си спомнил, че думичката "учител" има и друго значение в българския език - "възпитател". Ако ...

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес