Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

АНС отдавна е пробила най-разпространения стандарт за криптиране на мобилни телефони

15 декември 2013, 09:15 часа • 11218 прочитания

Сдобилата се със световна слава покрай разкритията на Едуард Сноудън Агенция за национална сигурност на САЩ (АНС) може лесно да пробие една от най-популярните криптиращи програми за мобилни телефони – A5/1. Това става ясно от секретен документ, разпространен от Сноудън и цитиран от Washington Post.

Според информацията програмата не се ползва с много добро име от гледна точка сигурност в очите на тесните експерти. A5/1 е базирана на вече поостарялата технология 2G GSM (Глобална система за мобилни комуникации). Не е ясно обаче дали АНС може да хакне 3G или 4G мрежи, както и дали е пробила друг популярен стандарт за криптиране – CDMA, който се ползва от Verizon, Sprint и някои други компании.

В момента най-големият мобилен оператор в САЩ AT&T е в процес на промяна на криптографската си програма – от A5/1 на А5/3. Новият стандарт изисква 100 хил. пъти по-мощни компютри, за да се осъществи пробив.

Пробивът се основава най-вече на това, че мобилните оператори не подобряват мрежите си, защото това е скъп процес, който освен всичко друго води и до прекъсване на комуникациите на клиентите за известно време. А времето в очите на телекомуникационните компании е пари.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес