Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

9 тролея и 13 е-автобуса за 21,8 млн. лв. купуват във Враца

02 юли 2019, 17:43 часа • 3586 прочитания

Доставка на нови 9 тролейбуса и 13 електрически автобуса обяви общинското дружество „Тролейбусен транспорт – Враца“ ЕООД. Прогнозната стойност на обществената поръчка е 21,8 млн. лв. без ДДС (близо 26,2 млн. лв. с ДДС).

Названието на процедурата е „Модернизиране на градския транспорт в община Враца, Фаза ІІ – покупка на тролейбуси и е-автобуси за обслужване на транспортната схема на гр. Враца“. Разделена е на две обособени позиции. 

Тролеите трябва да са с дължина 12 (+/- 1) метра. Прогнозната стойност за тях е малко над 9 млн. лв. Със същата дължина трябва да са и е-автобусите, като те се закупуват със зарядни станции към тях. За автобусите фирмата разполага с 12,7 млн. лв. 

Средствата са осигурени по линия на „Мерки за адресиране на транспорта като източник на замърсяване на атмосферния въздух“ от Оперативна програма „Околна среда 2014 – 2020 г.“

Критериите за избор са два: управление на риска с тежест 50% и цена 50%.

Липсва обаче в сайта на дружеството подробна информация и техническите спецификации на транспортните средства, които предстои да бъдат купени.

Линкът, публикуван в сайта на Агенцията за обществени поръчки, води към стара обществена поръчка на общинската фирма, касаеща първата фаза на проекта за модернизиране на транспортните средства във Враца, по която се купуват 14 броя дизелови автобуси. Прогнозната стойност за нея е 3 млн. лв. без ДДС.

От община Враца припомнят, че ще запазят съществуващия тролейбусен транспорт и контактна мрежа като транспортната схема ще бъде надградена с нови дизелови автобуси, които ще са с висок екологичен клас.

До предложението се стигна след проведени четири обществени консултации, в рамките на които бяха разгледани всички възможни варианти за развитието на градския транспорт.

„Според експертите – дизеловите превозни средства са по-икономични и с по-голям експлоатационен срок, в сравнение с метановите, за които ще трябва да се изгради нова площадка и чиито разходи са 4 пъти по-големи. Целта е да се използва максимално изградената контактна мрежа в града, която ще бъде обслужвана от значително по-нови тролейбуси. Там, където няма мрежа, транспортът ще бъде обслужван от дизеловите автобуси. По този начин ще бъдат обхванати и жилищните комплекси „Сениче“ и „Дъбника“, което ще доведе до по-малка необходимост от използване на автомобили в града“, се сочи в съобщението.

Анита Чолакова
Анита Чолакова Отговорен редактор
Новините днес