Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Слави, дължиш обяснение за Николай Василев - на суверена, който гo изтърпя

13 юли 2021, 12:34 часа • 14952 прочитания

Уточнение: обръщането по име към който и да било във властта и императивния тон спрямо него са белег за аматьорщина в журналистиката. В същото време Слави Трифонов не оставя друг избор - щом ще се общува само със статии и статуси, друг начин няма. Освен това знаем, че от "Има такъв народ" понякога четат Actualno.com, на което не гледаме като на изтъкване, а като нормален процес на диалог между политика и медии. Други и това не правят. 

__

Затова, директно - Слави Трифонов и целия му екип - дължите обяснение за предложението на Николай Василев за министър-председател. Като за начало, никак не е ясно как - наистина не мога да си го представя - Тошко Йорданов, Трифонов, Филип Станев, са седнали един до друг и са си казали - хайде, нека е Николай Василев. Одисеята по включването на "Има такъв народ" в политиката с цялата предистория: скечовете, политическата сатира, референдума, "Системата ни убива", създаването на партията - цялото това нещо да завърши с Николай Василев за министър-председател? Едва ли дори Антоанета Стефанова, която беше предишния кандидат за премиер на "Има такъв народ", би могла да си представи подобен шахматен ход. Трябва да се обърнат правилата на играта - да изкараш царица и да вкараш пешка, разчитайки, че има зрител, който да види някаква особена логика и да остане смаян от гениалния ход.  

Как по-точно Николай Василев би могъл да вдъхне доверие в завършеността на проекта "Има такъв народ"? Патосът на новите лица, многото езици, неопетнеността на кандидатите, дори тя да е в името на неопитността им - и над всичко това да управлява един от най-известните царедворци, които са сред основните "строители на България от прехода"? Помня, имаше такова парче - "Бог високо, цар далеко" - нелош рок, който изпращаше Сакскобургготски и всички останали натам, накъдето и без това се бяха запътили - към политическото небитие. Какво стана с това парче и също - какво стана с "Няма такава държава"-та, при положение, че държавата съвсем започна да я няма в периода 2001-2009, именно когато Василев беше министър? А помните ли министерството впрочем? Министерство на държавната администрация и административната реформа - аз дори все още не зная какво означава това. Може би дори злополучното министерство по бедствията и авариите, което се оглавяваше от ДПС, имаше някакъв по-голям смисъл. Да не говорим за всички скандали, в които името на Василев беше замесено - не искам и да ги припомням, понеже човек изтрива тези неща от паметта си, не заради друго, а понеже поради наивен оптимизъм е решил, че второто десетилетие от прехода има твърде потискаща сянка, за да се налага да мислиш за това повече от 10 години по-късно. Впрочем, няма да се учудя ако самият Трифонов и неговите сценаристи нямат поне 10 предавания, в които Николай Василев - съвсем основателно - да е бил основна мишена, въпреки че в онези времена наистина имаше голяма конкуренция за мишените. 

И понеже този ход наистина насърчава конспиративното мислене, ще си го позволим. Твърде възможно е този кабинет да бъде подкрепен само от две партии - единствените две партии, които формират мнозинство - "Има такъв народ" и ГЕРБ. И причината няма да е съглашение между двете - чак дотам в конспирацията няма да стигнем - а простото обстоятелство, че Борисов има много по-голям интерес да запази кабинета на "Има такъв народ", отколкото да попадне отново под атаките на служебния кабинет на Радев. А от тези атаки, вижда се поне до момента, той е в много по-голям шок, щом стигна дотам, че да говори за "лагерите и прасетата", а Даниел Митов напечено да повтаря "Мадуро, Мадуро", така сякаш всички виждаме една и съща Венецуела наоколо и един и същ ранен комунистически режим, и може да сбъркаме офанзива срещу корумпирана партия с Народен съд.

Така или иначе Слави Трифонов обаче улесни до изумителна степен "Няма такава държава"-та в силното ѝ желание да обяви него за част от нея. Затова - може по Фейсбук, може на запис, може на статус, може с пощенски гълъб - Трифонов трябва да отговори за Василев. Да отговори тъкмо на суверена, който го изтърпя. И по възможност да не отговаря по начина, по който самият Василев отговаряше навремето - със стандартното нищоговорене, на което беше адепт. 

 

Автор: Райко Байчев

Райко Байчев
Райко Байчев Отговорен редактор
Новините днес