Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Дървените философи!

02 април 2015, 09:26 часа • 24268 прочитания

Ако дървените философи бяха само философи и само дървени, с мед да ги мажеш. Но като ги слушаш сутрин, а и цял ден, по всички телевизии и радиа, както и когато ги четеш по всевъзможните интернет сайтове, и от самолет се вижда, че тези хора са платени. Политици - настоящи и бивши, успели и провалени; социолози, политолози и коментатори; журналисти - на щат и на свободна практика; разни бивши величия, които по една или друга причина са били изритани от публичните си позиции; и разни други отрепки - все подставени лица, които са се докопали до екрана на телевизията или до микрофона на радиото, за да внушават, насаждат, продават, пазарят се, манипулират и т.н. точно определени партийни и бизнес тези и корпоративни стратегии, следвайки също точно определени опорни точки! До гуша ни дойде от вас на нас, зрителите и слушателите, от лъжите и безочието ви, агитатори пропагандатори, които взехте да прекалявате с наглостта, арогантността, продажността си и с упоритостта, с която подценявате зрителите и слушателите, лъжейки го право в очите! И ушите!

Политиците

На първо място сред тях на екрана на телевизията, макар и да й е тесен, се е наместила Татяна Дончева. Няма тема, по която тази габровска лудетина да не се е изказала мъдро и, разбира се, да не я е оплюла. Дончева е юрист - тя си знае какъв, май пенкилер!, но се изказва свободно и авторитетно и от сън да я събудиш и по темите на сигурността, на военната промишленост, а така също и по всички енергийни, пенсионни, спортни, междудържавни и всякакви въпроси, без въобще да допуска, че може да греши! При Дончева всичко в крайна сметка е подчинено на усилието колкото се може повече да набие в съзнанието на зрителя или слушателя своето анемично партийно недоносче "Движение 21", а подтекстът, колкото и банален и втръснал да е той, е - дайте ми гласа си и после само гледайте какви чудеса ще сътворя!

Горе-долу така е и при другата политическа несретница - Мария Капон, чиято роднинска партия, при това в коалиция с няколко себеподобни, на последните избори се добра пряко сили до общо 1% обществено доверие. Разликата между Капон и Дончева е, че едната се прави на дяснориентирана, а другата е лявоориентирана, което - хвани едната, удари другата! - е без значение! Общото помежду им е, че зад сладкодумието и на двете стои неистово желание да се докопат до властта! И нищо чудно - плюещи и обещаващи на кирограм, може би ще ги видим в следващия парламент, излазили успешно от телевизионния екран чак до парламентарния микрофон!

Редовни телевизионни навлеци са Георги Първанов и Румен Петков! Партийката им АБВ по случайност даже влезе в управлението, но въпреки това не спира да се репчи, че ще оттегли подкрепата си за Борисов! Многословни и безлични, Първанов и Петков най-редовно яхат телевизионния екран с едничката партийна цел да оплюват властта като цяло, с едно-единствено изключение, техния човек в него Калфин, който, виждате ли, и сам войнът е войн, единствен носи плюсовете на управлението! Все пак и на двамата трябва да им се признае, че специфичната роля, която играе АБВ, на разкрачена едновременно във властта и извън нея партия, изисква двойственост и политическа мимикрия, нея Първанов и Петков са овладели до пълно съвършенство!

Доказан радио- и телевизионен дърдорко е и фалшивият инакомислещ в БСП Георги Кадиев! Този партиен другар разиграва театрото, че е вътрешна опозиция. Кадиев лае срещу всичко що не е БСП, първо, за да върне уж разклатения си статут пред ръководството на Партията, и - второ, за да се придвижи най-после и той, горкият, малко по-напред в партийната йерархия! И нищо чудно след време да видим този "чужд сред свои, свой сред чужди" Георги Кадиев изпълнил лелеяното си желание да стане член на изпълнителното бюро на БСП!

Политолози и социолози

Тези момченца и момиченца са до съвършенство цинични и меркантилни, въобще не се срамуват, че платените им политически пледоарии са видими и от самолет, вече даже не правят усилия да се маскират като неутрални и независими, както изисква етиката и естетиката на уж професията им. Вижте ги само Андрей Райчев, Кольо Колев - въпреки че тази (само)личност даже не заслужава коментар, Кънчо Стойчев, Юрий Асланов, някой си Бабикян, който неизвестно защо се представя като "пиар специалист", и неуспешно опиталата се да се замаскира като политик политоложка Татяна Буруджиева - тези господа след дълга политическа мимикрия най-после се отказаха да манкират и се разкриха като стопроцентови креатури на БСП, обучени и възпитавани специално за нейните нужди, уж национални анализатори, а всъщност на заплата на "Позитано" 20! При някои от тях все пак заработи чувството за достойнство и, разбирайки, че вече прекалават със уж завоалираната агитация на Станишев, Първанов и другите вляво на политическия хоризонт, предпочетоха замалко да се скрият - очаквайте ги обаче, когато местните избори през октомври наближат! Тогава тези бетонни главанаци по най-безскрупулния начин ще забравят всякакви скрупули и безцеремонно и безсрамно ще започнат да громят - скрито, явно и всякак - политическите си противници! Като, разбира се, няма да пропуснат да поставят новите си условия на старите си работодатели - нова политическа ситуация - нови заплати, двойни, че и тройни! .

Връх в недостойните атаки към желаещите да направят нещо в тази занемарена 25 години държава е някакъв мрачен екземпляр на име Иво Христов, представящ се за политолог-доцент, когото, ако човек слуша и гледа сериозно, по-добре да скочи от прозореца. Този тъмен балкански субект е добре да бъде привикан където трябва - в болница "Св. Наум" например, и освен гаранция, че редовно ще си взима хапчетата, да получи и няколко безплатни студени душа, на първо време. Ако - тъп и упорит - продължава с негативистките си телевизионни, да бъде подведен под отговорност, както пишат Илф и Петров, "за тъпота чрез взлом", и за съзнателно всяване на песимизъм и усещане за безизходица сред населението!

Специален случай в тази група е и прословутият психиатър д-р Николай Михайлов, и той в една група с доцента-мистик, Него могат да го ползват за илюстрация на лекаря-психоаналитик, който вместо да излекува пациентите си, се е "заразил" от тях! Обратна терапия, или антитерапия. Този доктор е сърдит на целия свят и държи да докаже, че освен него никой друг съвременник не е психически здрав! Доказва го неуморно с неразбираеми научни термини, които - след като ги чуе сутрин човек от малкия екран, май е по-добре да се върне в леглото, да се завие през глава и да медитира, взирайки се в тавана! Доктор и половина!

Бившите ченгета

Особена порода дървени филисофи-плювачи са бившите ченгета и хора от службите, които, изритани от шефските кресла, се правят на големи специалисти и критикуват ли, критикуват действащите си наследници. Умни, та умни, професионали, които винаги могат да оклепат тези, които са ги сменили на високоплатените длъжности. Сред най-големите плювачи са представящият се за "бивш главен секретар на МВР", а всъщност само "секретар на МВР", Николай Радулов! Този дървен философ през 2-3 сутрини занимава българското население от телевизия в телевизия с тънкостите на "ченгесарството", като въобще не се свени да се самопредлага за трудната и специфичната полицейска работа. Радулов да престане да работи против държавата си и да не настройва населението срещу всички, които незаслужено са му заели мастото.

Още по-зъл критикар на всичко, що ходи и мърда по коридорите на властта, е царистът Минчо Спасов, някогашният шеф на комисията по вътрешни работи в парламента. Царчето плюе наляво и надясно, преизпълнен от омраза най-вече към премиера Борисов, който навремето, когато Минчо е колил и бесил в НДСВ, му е бил нещо като подчинен, а сега си позволява да е шеф на държавата - ахмакът му с ахмак, мисли си Спасов и подхваща плювните с нова сила!

Журналистите

За накрая останаха журналистите - и те дежурни плювачи! Петьо Блъсков, Валерия Велева, Ива Николова, Иво Инджев, Илиана Беновска, да не говорим за недоразумението Сашо Диков, а и някои други, по-спорадични - те си се знаят, които се явяват най-вещите специалисти по всичко в държавата България. Плюят наред, без въобще да се усещат, че са палячовци, платени смешници. По-кротко, господа редактори, всички знаят, че решат ли оплюваните да ви купят, въобще няма да им бъде трудно. Я вижте какво пишат медиите на Пеевски, а и вие; повечето от вас довчера плюеха днешните си тихи работодатели, от днес плюят шумно бившите си началници! Подхождайте по-внимателно, както се казва - с мисъл за утрешния ден!

А понеже думата е за журналистите, като венец на вичко - Яворчо Дачков, помните ли го допреди година, днес се опитва да разбуни заинтересованите с някакво слугинско интервю с разследвания за кражбата на века Цветан Василев! Явор Дачков - лицето, което криейки се зад иначе достойната професия журналист, е на заплата при Алексей Петров, а сега едновременно и на хонорар - при Цветан Василев!

Автор: Валентин Стоев

Яна Баярова
Яна Баярова Отговорен редактор
Новините днес