Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Дори фекалиите на Варна не спират бизнес интересите на Доган

25 август 2020, 15:00 часа • 14410 прочитания

Чак в края на ноември ще приключи подмяната на печалноизвестната вече канализационна тръба, която минава през Варненското езеро и се оказа, че е пробита. Припомняме, че кметът на морската ни столица Иван Портних призна, че цели 9 месеца е било ясно, че има авария, но едва през месец май тази година почнал ремонт.

Аварията стана видима буквално от Космоса – сателитни снимки показаха промяната на цвета на водата, и заради бурното развитие на планктон поради замърсяването.

Сега, пред БНР, заместник-кметът на Варна Христо Иванов обясни, че подмяната и ремонтът на тръбата ще продължат до края на ноември месец. А причината, която той изтъкна, е разширяването на канали 1 и 2 в за пристанище Варна, което стана с решение на правителството. Тези канали минават през Варненското и Белославското езеро (канал 2, който стига до пристанище "Варна-Запад") и от Черно море през Варненското езеро (канал 1). Канализационната тръба, която в момента се поправя, трябва да мине под дъното на езерото, за да не се случи така, че пак да има повреда – защото сегашната изглежда е направена от кораб, а по проект тръбата следваше да е заровена т.е. има нередност и тук – ПОВЕЧЕ ПОДРОБНОСТИ СИ ПРИПОМНЕТЕ В ТОЗИ МАТЕРИАЛ!

Кой обаче е най-облагодетелстван от разширяването на каналите? Това е пристанището, обслужващо ТЕЦ "Варна", който се контролира от почетния председател на ДПС Ахмед Доган. След реализацията на проекта, "Пристанище ТЕЦ Езерово" т.е. пристанището на ТЕЦ "Варна" ще може да приема зърнени товари и контейнери. Колко точно ще е стойността на този бизнес - според в. "Капитал" около 60 млн. лева годишно!

Проектът за разширение на каналите е на стойност 350 млн. лева!

Припомняме, че ТЕЦ "Варна" осигуряваше студен резерв за енергетиката ни и за това държавата плащаше 26,5 млн. лева годишно, но студеният резерв вече отиде само в държавната ТЕЦ "Марица Изток 2". А според бившия правосъден министър Христо Иванов за студен резерв при Доган са отишли повече пари - но ТЕЦ "Варна" осигуряваше такъв не само през миналата година.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес