Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Аспаруховият мост в "предаварийно състояние", според АПИ не е опасен (ВИДЕО)

25 септември 2020, 07:38 часа • 8322 прочитания

Аспаруховият мост е опасен. За това алармира общински съветник от Варна с видео, публикувано във Facebook профила си - Мартин Златев. Граждани настояват за спешен ремонт на конструкцията му.

Вижте кадрите и преценете сами. Ето какво написа той:

"Варненци!

Това е актуланото състояние на 44 годишния Аспарухов мост. Днес се откъсна и поставената метална плочат на фугата точно над мястото където се намирам. Ако АПИ, областния управител Пасев и кмета Портних не се самосезират и не вземат мерки за спешен ремонт нищо добро не ни чака.

Тука предизборните обещания за 35 милионния ремонт не вършат вече работа.

Необходими са действия."

Последният основен ремонт на Аспаруховият мост е бил през 99г., но той е върху горната част на самия мост. Отдолу нищо не е правено. Има лагери, има места, в които лягат гредите, те не са обслужени, обясни общинският съветник.

Граждани, живеещи в района се притесняват, че може да се стигне до трагедия като тази в Генуа, заради неподдържаната 40 години конструкция.

Според АПИ няма нищо тревожно, защото всички дефекти, показани в клипа са повърхностни и няма нарушения по самата конструкция.

Пред BTV инж. Иван Досев от УС на АПИ коментира: "Може би за обикновените хора това състояние изглеждат опасно, но това,което се вижда на клипа са повърхностни пукнатини на бетоновото покритие. Мостът е здрав." По думите на Досев той е "абсолютно безопасен", а "конструкцията е здрава и годна" . Изследване на експерти от АПИ през 2019г. е доказало това. Щом и г-нът, който снима клипа е на моста, значи той е безопасен, каза още той.

Точно на обратното мнение обаче е инженерът участвал в строителството и проектирането на Аспаруховия мост преди повече от 40 г.

Инж. Марин Добрев е категоричен - този клип показва предаварийно състояние на моста. "Рамката е силно увредена, което е много тревожно. Тревожно е и състоянието на ролковите лагери, които не са почиствани и гресирани. Не са промазвани и водещи въжета. Необходим е спешен, авариен ремонт, защото за Аспаруховия мост няма друг маршрут. Спешно трябва да се провери състоянието на моста, защото от 76г. никой не се е качвал да го обследва.", каза той.

Не мога да разбера неглижирането от страна на АПИ?, коментира общинският съветник от Варна, снимал клипа.

И в момента вървят "кърпежи", както ги наричат граждани, живеещи в района, които вече са протестирали заради лошото състояние на Аспаруховия мост. В района вече има задръствания, показаха кадрите на BTV.

Тази фуга се ремонтира поне 3-ти път в рамките на последните 2-3 месеца. Не мога да се съглася с мнението на инж. Досев от АПИ, че мостът е в добро състояние и няма нужда от ремонт, каза една от протестиращите.

Не мога да разбера, защо си затварят очите и на черното казват бяло. Дано не стане някоя голяма беля, защото тогава вече ще е късно, каза друг от потърпевшите варненци.

Любов Павлова
Любов Павлова Отговорен редактор
Новините днес