Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Зелето се познава по КОЧАНА. Научете се как да го избирате!

05 юни 2021, 12:29 часа

Зелето е един от най-достъпните зеленчуци на пазара. То не само е вкусно, но е и също толкова полезно за здравето на човек. Благодарение на него си набавяме огромни количества витамини и минерали. Да не говорим за това, че то е изключително предпочитано от хора, борещи се с излишните килограми.

Истината е, че малцина се замислят, когато избират този зеленчук. Не си дават сметка, че съществуват отличителни белези, подсказващи ни дали е откъснато скоро, добри ли са вкусовите му качества и струва ли си да го прибавим към кошницата с покупки.

Как да разпознаем дали зелето е добро за консумация?

Според не малко от хората петната по най-горния слой на зеленчука са маркер за това дали е отглеждано с химикали или не. Те смятат, че по този критерий могат най-лесно да се ориентират.

Слагане на кисело зеле

Това обаче не е съвсем вярно. Ако по листата на зелето има тъмни петна, това говори единствено за наличието на гъбични инфекции.

Винаги обаче може да разберете дали си струва да закупите няколко зелки, след като ги обърнете и стиснете силно с ръце кочана. Задължително той трябва да е светъл и твърд.

Не бива по него да има слузесто вещество или друга течност. Ако забележите подобно явление, най-добре да се въздържите от покупка.

Кисело зеле без претакане

Листата на здравото зеле са изпънати и стегнати. Това е ясно доказателство, че зеленчукът ще бъде сочен и вкусен. Ако зелето е старо – листата му ще са сбръчкани.

Няма значение от размера, зелето никога не бива да е леко. Това е още едно доказателство, че не трябва да го купувате.

Надяваме се да сме ви били полезни и благодарение на споделеното с вас да успеете сами да побирате здраво и вкусно зеле!

Мария Стратиева
Мария Стратиева Отговорен редактор
Новините днес