Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Защо се свиват листата на ДОМАТИТЕ? Всеки градинар трябва да знае отговора на този въпрос!

28 март 2022, 15:04 часа

Градинарите знаят отговорите на много въпроси, но не на всички. Опитните производители на зеленчуци са наясно с повечето специфики, свързани с растенията. С годината са имали възможността да опознаят нуждите им и да разберат как функционират те.

Днес обаче ще ви посочим какви може да са причините за онова тревожно свиване на листата на доматите. Вярваме, че статията ще е полезна най-вече за хората, които от скоро се занимават с градинарство.

Защо листата на доматите се свиват?

Причините за това свиване на доматите може да са екологични, химически или биологични. Има случаи, в които всички листа са засегнати и такива, в които свиване се забелязва само по новите.

Ето в кои случаи трябва да вземете нещата в свои ръце и да изкорените проблема:

1. Свиване, причинено от вятъра

Напълно логично е силният вятър да причини свиване на доматените листа. Ниската влажност също може да се превърне във фактор, както и топлината. Ако забележите свиване и наблюдавате, че почвата е суха, вземете мерки навреме.

Никога не изхвърляйте връхчетата на доматите - топ трик за тяхното приложение в градината

2. Климатични условия

Много е важно да сте наясно с предпочитанията на доматите, преди да започнете да ги отглеждате. Тези растения са любители на умерения климат. Ако температурата на въздуха е над 35 градуса, не се изненадвайте, че листата се свиват. В този случай е желателно да мулчирате почвата със слама или стърготини, за да може да я поддържате влажна за по-дълго време.

3. Въшки по растенията

Въшките са едни от най-опасните вредители, защото понякога ни убягват от погледа. Те обаче са способни да нанесат сериозни щети, в това число да причинят свиване на доматените листа. Важно е да вземете мерки. Може да си закупите специализирани препарати или да изберете натурални средства, с помощта на които да се отървете от листните въшки.

4. Липса на минерали

Свиването на листата може да е сигнал за липсата на минерали. По този начин доматите показват, че имат недостиг на манган, калций, бор и други микроелементи. Погрижете се да им ги набавите.

Мария Стратиева
Мария Стратиева Отговорен редактор
Новините днес