Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Защо огладняваме толкова много, когато сме под стрес

30 юли 2023, 16:26 часа

Ядем шоколад, за да отпразнуваме хубавите моменти, за да ни даде тласък на енергия, когато сме изморени или просто заради невероятния сладък и кремообразен вкус. Но има и друга, по-негативна емоция, която ни кара да консумираме сладките неща – стресът.

Лакомствата с високо съдържание на захар като шоколад, бисквити, сладкиши и торти осигуряват добре дошло разсейване от нашите грижи. Въпреки това, според австралийски учени, яденето на висококалорична комфортна храна, когато сте под стрес, може да доведе до промени в мозъка ви, които да ви накарат да ядете повече и да ви дадат още по-голямо желание за сладко.

Изследователи наскоро установиха, че когато мишките са били хронично стресирани, техните сигнали за ситост са били изключени, което означава, че те не са се чувствали сити и са продължили да ядат, което е довело до наддаване на тегло.

Оказва се, че хроничният стрес, съчетан с висококалорична диета, може да стимулира все повече и повече прием на храна, както и предпочитание към сладка, много вкусна храна, като по този начин насърчава наддаването на тегло и затлъстяването.

Влияе ли стресът на кръвната захар?

Така че защо стресът, желанието за захар и комфортното хранене са толкова преплетени?

Защо жадуваме за захар, когато сме стресирани

Когато ядем храни с високо съдържание на мазнини и захар, като шоколад, това осигурява това, което е известно като „хедоничен“ ефект“. Това означава, че се чувстваме добре с тези храни и в резултат на това, докато ги ядем, не отделяме толкова много от хормона на стреса кортизол, така че се чувстваме по-спокойни.

Защо сме склонни да преяждаме, когато се храним комфортно

Когато се храним под стрес, е по-трудно да контролираме количеството храна, което консумираме. В състояние на стрес е по-вероятно да ядете повече и по-бързо и ще откриете, че ядете бисквита, след това още една и така нататък. Мозъкът казва „чувствам се добре, не се чувствах стресиран, докато ядох това“. Шансовете са, че след като спрете да ядете, отново ще се почувствате стресирани и ще жадувате за повече захар и повече мазнини. Мозъкът ви казва „това ме накара да се почувствам спокоен преди, нека опитаме отново“.

Има ли други начини, по които стресът може да ни накара да огладнеем

Стресът може да има отрицателно въздействие върху съня, което от своя страна повишава още повече апетита. Ако някой преминава през период на хроничен стрес, това може да повлияе на съня. Когато сънят е лош, хормонът на глада грелин се увеличава, така че е по-вероятно да се чувствате гладни. В същото време лептинът, хормонът, който ви казва кога сте сити, намалява, така че имате нужда от повече храна, за да достигнете същото ниво на ситост, което бихте почувствали след нормален нощен сън.

Ако забележите едно от тези неща, вие страдате от хроничен стрес

Как прекъсвате цикъла на комфортното хранене

Не можете просто да си кажете да не ядете заутешение. Първо трябва да идентифицирате задействащите фактори и след това да намерите дейност, която намалява стреса ви. Проследявайте моделите си на хранене в хранителен дневник и след като създадете картина на задействащите фактори за комфортно хранене, потърсете дейности, които понижават вашия кортизол. Това може да е да седнете с чаша чай, да отидете на разходка или да правите пет до 10 минути медитация.

Петя Недева
Петя Недева Отговорен редактор
Новините днес