Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Защо младите зеленчуци от оранжериите често пъти са безвкусни?

22 март 2022, 15:00 часа

Широколистните растения, отглеждани или съхранявани под фолио, могат да съдържат вредни за здравето ни съединения – нитрити. И така - здрави ли са младите марули, див лук и репички? 

Струва ли си да ядете ранни зеленчуци?

Ранни са зеленчуците, които се берат за първи път в даден сезон. Сред тях са зелена салата, домати, моркови, краставици, репички, лук, зелен лук и див лук, магданоз, копър, но също така и колраби, листа от цвекло, млади моркови, пресен спанак и ревен. Като цяло всички зеленчуци, особено зелените листни зеленчуци, като спанак и рукола, са много богат източник на фибри, витамини А, С, Е и витамини от група В, както и фолиева киселина, желязо и цинк. Няма съмнение, че трябва да ги ядете. Но не само това – трябва да ги ядете често и в големи количества.

Защо е лошата репутация на ранните зеленчуци? 

Проблемът е, че по това време на годината те се отглеждат в оранжерии, което им позволява да ускорят растежа си и да съкратят вегетационния период. Поради тази причина трябва да внимаваме с тях.

Поради слабата слънчева светлина, пролетните зеленчуци често не могат да узреят със собствено темпо и да произвеждат точното количество прости захари и ароматни съединения. Това прави младите зеленчуци по-малко сладки и ароматни, което се отразява на техния вкус. Затова често казваме за тях, че са безвкусни.

За да подправят цвета и миризмата на растенията, някои производители берат неузрели зеленчуци и ги поставят в камери, пълни с етилен, за да ускорят узряването.

Напръскайте зеленчуците с този разтвор и ги предпазете от болести

Може ли ранните зеленчуци да се съхраняват във фолио?

Когато става въпрос за млади листни и кореноплодни зеленчуци, е много важно как ги съхраняваме. Когато ги прибирате в хладилника, извадете ги от пластмасовите и фолио опаковките им. Във фолиото натрупаната влага ускорява превръщането на нитратите във вредни нитрити.

Съхранявайте безопасно младите марули, репички, колраби или див лук, за да запазят витамините и хрупкавостта си възможно най-дълго. Струва си да ги увиете с памучна или хартиена кърпа, леко поръсена с вода. Преди да ядете пролетни зеленчуци, както всички останали зеленчуци, трябва да се измият в топла вода.

Опасни нитрити в зеленчуците. Кога се появяват?

Ранните култури, които се предлагат целогодишно, идват от оранжерии, където се наторяват интензивно и има по-малко слънчева светлина. Такава култура произвежда продукти с по-ниско съдържание на витамин С и биофлавоноиди в сравнение с традиционните аналози.

За отглеждането на тези зеленчуци се използват и много изкуствени торове с добавка на азот. Струва си да се знае, че растенията усвояват това съединение неселективно, което означава, че ги приемат толкова, колкото получават, а не толкова, колкото им е необходимо.

Нитритите намаляват усвояването на протеини, мазнини, витамин А и витамини от група В. 

За предпочитане е да си купувате био зеленчуци, въпреки че са малко по-скъпи. Намерете сигурен доставчик и се насладете на естествените вкусове, без химикали и нитрати.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес