Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Защо е ОПАСНО да мием месото, преди да го сготвим

19 октомври 2021, 16:11 часа

Съвсем логично е след като си купите месо и се приберете у дома, да искате да го измиете, преди да го сготвите. Това се е превърнало в навик, подобен на този с измиването на ръцете.

Кулинарни експерти обаче са категорични, че месото в никакъв случай не бива да се мие и в статията по-долу ще ви разкажем защо те мислят по този начин.

Защо не трябва да мием месо и как можем да си навредим с това?

Навярно купувайки месо от пазара, ви се иска моментално да го измиете. Все пак не можем да сме сигурни как е бил съхраняван този продукт и дали наистина е безопасно да го консумираме, без да го отмием с течаща и чиста вода.

Истината е, че когато миете месото, вие не само, че няма как да отстраните бактериите от повърхността му, но дори рискувате да ги разпръснете по кухненски прибори, съдове и останалите продукти, които са в близост до мивката.

НЕ трябва да купувате това месо в магазина!

В крайна сметка месото така или иначе ще премине термична обработка, което значи, че бактериите, съществуващи на повърхността му, ще бъдат унищожени по правилен начин. Ако обаче по кухненските прибори са останали тези микроскопични частици, то едно отмиване няма да е достатъчно, за да се лишите от тях.

Освен това миенето на месо преди готвене не се препоръчва и поради още една причина. Специалистите по кулинарни въпроси твърдят, че влагата, която остава в продукта, ще наруши молекулярния състав на повърхността и няма да се получи онази хрупкава коричка, която обикновено целим. Вкусовете качества на месото ще се променят, както и ползите от него.

Не правете грешката да миете месо, колкото и да се изкушавате да го направите. Оставете на високата температура да свърши работата си. Тя единствено е в състояние да убие всички онези бактерии, представляващи опасност за човешкото здраве!

Мария Стратиева
Мария Стратиева Отговорен редактор
Новините днес