Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

За какво помага чаят от дръжки на череши?

28 май 2024, 14:45 часа

През пролетта това красиво дърво радва с буен цъфтеж и невероятен аромат, а през лятото ни дава вкусни плодове. Оказва се, че не само черешовите плодове са склад за витамини, но и нейните дръжки и листа.

Нека разгледаме по-подробно ползите от чая от черешови дръжки и каква вреда може да причини на човешкото здраве.

Състава на черешите

100 грама череши съдържат: енергийната стойност = 380KJ/100 грама.

Химическият състав на черешовите плодове и дръжки има сходни основни компоненти:

·        витамини от група В;

·        витамин РР;

·        витамин А;

·        витамин Е;

·        витамин Ц;

·        цинк;

·        калий;

·        хром;

·        фосфор;

·        мед;

·        желязо;

·        натрий;

·        магнезий;

·        органични киселини;

·        нишесте.

В допълнение, черешовите дръжки съдържат:

·        гликозиди;

·        танини;

·        флавоноиди;

·        катехини;

·        лимонена киселина.

Благодарение на балансирания състав на химичните елементи в кората и дървесината, клоните на това дърво са се превърнали в естествен източник на обогатяване на тялото с микроелементи и витамини.

Какви са невероятните ползи от пиенето на чай всеки ден

Чай от черешови дръжки - ползи за организма

Чаят от черешови костилки е склад от жизненоважни за всеки организъм витамини и микроелементи!

Чаят от черешови дръжки насърчава здравословното храносмилане

Според последните изследвания едно от основните предимства на черешите е здравословната доза фибри, която е важна за поддържане на храносмилателната система, нивата на холестерола, нивата на кръвната захар и здравето на сърцето. Черешите съдържат 4,6 грама фибри на чаша, което е 10% от дневната ви норма.

Поддържа имунната система

Чаят от черешови дръжки е отличен източник на витамин С, фибри, каротеноиди и антоцианини. Всеки от компонентите играе роля в превенцията на рака, повишаване на имунитета и укрепване на естествените защитни сили на организма.

Също така, поради високото съдържание на витамин С, редовната консумация на този чай може да предотврати астма, кашлица и задух и да намали бронхоспазмите, причинени от физическа активност, с почти 50%.

За нервите

Чаят от черешови дръжки възстановява съотношението и активността на антиоксидантните ензими - каталаза, супероксид дисмутаза, глутатион редуктаза и глутатион пероксидаза, което предотвратява патологиите, свързани с оксидативния стрес в централната нервна система.

Редовната консумация на чай от череши повишава нивата на мелатонин, подобрява съня и увеличава неговата продължителност.

Бори се с диабета

Чаят от черешови дръжки може да повиши нивата на инсулин, което от своя страна контролира нивата на кръвната захар.

Помага в борбата с бактериалните инфекции

Черешите са известни в целия свят със своите органични свойства. Благодарение на здравословните си свойства, черешовите плодове имат способността да предотвратяват много бактериални инфекции.

Нормализира кръвното налягане

Високото кръвно налягане може да доведе до ужасни заболявания като бъбречна недостатъчност, инфаркт или инсулт. За щастие е доказано, че редовната консумация на чай от черешови дръжки помага в борбата с този проблем. Японско изследване на хора на средна възраст и по-възрастни установи, че ежедневното пиене на чай от череши в комбинация с ходене помага за понижаване на систолното кръвно налягане.

Намалява нивата на лошия холестерол

Черешовият чай може ефективно да намали нивата на лошия холестерол в организма. Изследванията показват, че редовната консумация на тази напитка може да намали нивата на LDL и по този начин да предотврати сърдечни проблеми. Като нискокалоричен плод, черешите са здравословна алтернатива на нездравословните, мазни закуски!

5 ползи за здравето от чая Ройбос плюс неговите странични ефекти

За кости и стави

Ползите от черешите за лечение на подагра са добре проучени. Неговите противовъзпалителни свойства намаляват риска от пристъпи на подагра и намаляват болката и възпалението, свързани с остеоартрит. Ако ядете 10-12 череши на ден, рискът от артритна атака намалява с 35%, а в някои случаи до 50%.

Хората с остеоартрит, които пият чаша чай от черешови дръжки два пъти на ден в продължение на три седмици, изпитват 20% намаление на болката и възпалението.

Чаят от черешови дръжки е ценна спортна напитка, която дава на тялото издръжливост и намалява мускулните увреждания и болката при тежко физическо натоварване.

Също така, чай от черешови дръжки подобрява ефективността и насърчава бързото възстановяване след тренировка.

Ползи за деца

Черешите се считат за суперхрана, защото са богати на хранителни вещества. Ето някои от ползите от черешите за деца:

Черешите съдържат повече бета-каротин от боровинките и ягодите. Следователно плодовете на това дърво повишават имунитета на детето и поддържат здравето на очите.

Черешовите дръжки съдържат голямо количество фибри, които помагат за предотвратяване на запек и насърчават правилното изхождане.

Зрънцето е богато на антиоксиданти, които спомагат за развитието и правилното функциониране на мозъка на детето.

Тъй като черешите са богати на желязо, редовната консумация на чай от дръжки предотвратява анемията.

Чаят от черешови дръжки регулира производството на мелатонин, хормон, който спомага за добрия сън при децата.

Румяна Иванова
Румяна Иванова Отговорен редактор
Новините днес