Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Вредни ли са фъстъците? Ето за кои хора са!

10 януари 2024, 14:22 часа

Вредят ли фъстъците на човешкия организъм и ако, да: то какви рискове и опасности може да възникнат при тяхната консумация?

Д-р Габриел Азини разказва следното. 

Фъстъците или, както още ги наричат, „земни ядки“, всъщност са бобови растения. Като хранителен продукт те притежават редица полезни свойства. Но освен ползи за здравето, при определени неправилни начин на консумиране може да причинят и значителна вреда. Ето защо е необходимо, ако ги въвеждате в менюто си, това да става с повишено внимание, под определен режим, дозировка и предпазни мерки.

Фъстъците се консумират обикновено под формата на фъстъчена паста, фъстъчено масло, сурови, печени или пържени, в солена или сладка обвивка. Кое е по-вредно?

Алергия

Фъстъчените продукти, без значение в какъв вид, може да предизвикат алергия. Най-често такива реакции се наблюдават при деца. Те се появяват особено често след консумация на фъстъчена паста. Последствията може да бъдат изключително сериозни. В допълнение към обичайната уртикария е възможен анафилактичен шок, който представлява непосредствена заплаха за живота и изисква незабавна медицинска помощ.

Съдържание на калории

Яденето на фъстъци в големи количества е крайно нежелателно. Те са доста калорични - 605 калории на 100 грама пържени. Ако пък ги ядете, както много хора обичат, захаросани или глазирани, тогава ще бъдат още по-калорични и вредни за фигурата ви. Следователно прекомерната им консумация в храната може да причини проблеми с наднорменото тегло и в крайна сметка да доведе до затлъстяване.

Кой трябва и кой НЕ трябва да яде фъстъци?

Храносмилателни проблеми

Високото съдържание на мазнини при редовно консумиране на фъстъци може да причини проблеми с храносмилателната система. По същата причина фъстъците не се препоръчват за хора с диабет. При гастрит пък причинява киселини. Що се отнася до хранителната стойност, фъстъците съдържат мастни киселини омега-3 и омега-6. И двата тези елемента са полезни за организма – дори в значителна степен.

Проблемът е, че съдържанието на омега-6 в тях е много повече от това на омега-3. Но омега-6, ако се натрупа в излишък, забавя метаболитните процеси, причинява сгъстяване на кръвта и провокира възпалителни процеси и тумори. Такива хора (с излишък на омега-6) са по-склонни да имат сърдечни проблеми, онкология, артрит и астма. При жените полипите, ендометриозата и болката по време на менструация са по-чести.

Методи на отглеждане и третиране с химически препарати

Що се отнася до метода на отглеждане, фъстъците се считат за една от земеделските културите, най-много третирани с пестицидни препарати. За жалост. Колкото до плодовете им (ядките), известно е, че растат в земята, а кората им е доста тънка. Поради високата влажност, във фъстъците намират благоприятна почва за развитие гъби и плесени, които отделят токсини. Микотоксините и мухълът може да предизвикат депресия, проблеми с черния дроб, в стомашно-чревния тракт и бъбреците. Те са и твърде честа причина за хранителни алергии.

За кои хора НЕ СА полезни печените фъстъци?

Какво да правим?

Това е въпрос на нагласи, на вкусове и личен избор. Ако при консумиране на фъстъци почувствате прояви на алергии или други неразположения, тогава определено ги избягвайте. Ако, все пак, се решите да ги ядете, по-добре изберете органични фъстъци и продукти от тях. Но в същото време трябва да знаете, че заради начина на третиране и обработка при отглеждането им, то на пазара почти няма органични фъстъци. Иначе казано, възможността да откриете такива клони към нула.

Така че изборът се свежда до кратката, почти класическа фраза: да ям или да не ям? Очевидно, тук най-добрият вариант, както и в много други случаи, е златната среда – може да си хапваме от време по не много, но винаги свежи, вкусни и с удоволствие. Какво пък: често именно удоволствието неутрализира възможната вреда от дадени продукти!

Внимание! Статията е само за информация. Не прилагайте самолекуване и се допитвайте до медик-специалист!

Любомир Атанасов
Любомир Атанасов Отговорен редактор
Новините днес