Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Учени: Портокаловата кора е много полезна за сърдечното здраве

03 юни 2024, 13:00 часа

Горчивата портокалова кора съществува, за да предпазва плода, но знаете ли, че може да защити и тялото ни?

Установено е, че портокаловата кора съдържа новооткрито биоактивно съединение, наречено ферулоилпутресцин (FP), което може да бъде полезно за здравето на сърцето. Това откритие заинтересувало учените от Университета на Флорида и Министерството на земеделието на САЩ.

Вижте още: 18 храни, които трябва да ядете, когато ви се гади

В проучването, публикувано в "Journal of Agricultural and Food Chemistry", мишките са хранени с богат на FP екстракт от портокалова кора в продължение на шест седмици и изследователите са забелязали намаляване на кръвните биомаркери, свързани с възпаление и сърдечно-съдови заболявания. Дори когато животните са били хранени с диета с високо съдържание на мазнини през това време, тези, на които са давани ежедневни дози FP, са имали по-малко мазнини в кръвта си от контролната група.

FP е метаболит, първоначално открит в листата и сока от грейпфрут. Въпреки че присъства и в портокалите, не изглежда да присъства в лаймовете, лимоните и мандарините.

портокал

Съединението предизвика голям интерес през последните години заради своя антиоксидантен и противовъзпалителен потенциал, но все още има много експерти, които не знаят много за него.

Това е ново откритие, което подчертава непризнатия досега здравословен потенциал на ферулоилпутресцин за намаляване на риска от сърдечно-съдови заболявания“, казва Ю Уанг от Университета на Флорида, учен, изследващ храните.

Портокалите са едни от най-популярните плодове в света, които се консумират предимно за сок, а горчивата кора обикновено се изхвърля. Всяка година 32 милиона тона портокалова кора отиват на боклука, въпреки че тя може да се яде и може да бъде полезна за нас.

Вижте още: Този симптом сутрин показва, че може да имате диабет

За здрави черва

черва

В сравнение със сочната част, портокаловата кора съдържа впечатляваща концентрация на витамини, антиоксиданти и лимонен, химикал, който има противовъзпалителни и противоракови свойства.

Разбира се, FP също не трябва да се пренебрегва. Когато този метаболит се консумира, той изглежда пречи на определени бактерии в червата да отделят страничен продукт, наречен триметиламин (TMA), докато разграждат храната.

Когато това съединение навлезе в кръвния поток през червата, то достига до черния дроб и се метаболизира в триметиламин N-оксид (TMAO). Този оксид е свързан с повишен риск от натрупване на артериална плака, сърдечни заболявания, инсулт, затлъстяване и диабет тип 2, а FP в портокаловата кора може да помогне за намаляване на този риск.

 

Гергана Шумкова
Гергана Шумкова Отговорен редактор
Новините днес