Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Учени от Оксфорд разкриват: Гълъбите в града са пълни с устойчиви на антибиотици бактерии

16 август 2024, 09:00 часа

Проучването на Ineos Oxford Antimicrobial Research Institute показа, че птиците, живеещи в градска среда по света, гъмжат от устойчиви на антибиотици бактерии.

Вижте още: Учени: Ето какво се случва с кръвното ви налягане, когато пиете вода от пластмасова бутилка

Излагането на бактерии в сметищата и замърсените реки може да обясни наличието на опасни бактерии сред птиците, живеещи в градска среда, съобщава The Guardian.

Градските птици и врани може да ни предложат тясна връзка с природата, но учените са открили, че дивите птици, живеещи близо до хората, са по-склонни да пренасят бактерии, резистентни на много видове антибиотици, а антимикробната резистентност (AMR) до голяма степен се причинява от прекомерна употреба на лекарства като антибиотици при хора и домашни животни.

Според данни от 2019 г. приблизително 4,95 милиона смъртни случая в световен мащаб са свързани с бактериална резистентност, включително 1,27 милиона случая, причинени директно от такава резистентност.

Изследователите казват, че дивите птици, които често се появяват в градска среда, са резервоари на бактерии, които са устойчиви на много лекарства.

По принцип това, което разглеждаме, са гени в бактерии, които осигуряват резистентност към антимикробни лекарства, които биха били използвани за лечение на човешки инфекции“, обясни професор Самуел Шепърд от Института.

Вижте още: Цветът в устата ви може да бъде ключов индикатор за сериозни здравословни проблеми

Професор Шепърд също така посочи, че ключов проблем е, че тези птици могат да предадат бактерии, устойчиви на антимикробни лекарства, на птици в плен, предназначени за консумация от човека, като например домашни птици в птицеферми.

Гергана Шумкова
Гергана Шумкова Отговорен редактор
Новините днес