Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Тези 6 неща правят дома ви да изглежда стар

18 септември 2024, 15:07 часа

Точно както в света на модата и красотата, някои тенденции в интериорния дизайн имат срок на годност. Докато някои по-стари артикули отново са на мода и се продават в големи количества, други могат визуално да направят домовете ни остарели и да загубят част от потенциалната си стойност при препродажба.

Вижте още: 6 естествени решения за по-свеж въздух у дома

Обичайните виновници, като релефни стени или ламиниран под, са лесни за забелязване, но как да намерите не толкова очевидните пропуски?

Ето 6 функции, които карат дома ви да изглежда остарял и които трябва да смените:

1. Сив интериор

Минималистичните домове са изключение тук, но тези със сиви дървени подове, шкафове, стени, плочки и работни плотове изглеждат едновременно скучни и остарели. Белите нюанси и приглушените, сиви интериори бяха характерни за шаби шик интериорите в стила на вила през осемдесетте и седемдесетте години. Дизайнерите разчупват такива интериори със зелени и сини детайли.

От друга страна, белият цвят винаги е безопасен избор, защото е по-лесно да го боядисате по-късно, ако промените решението си или искате да експериментирате с цветовете на мебелите. Можете да изберете и самозалепващи се тапети с интересни щампи, които в момента изживяват нова вълна на популярност.

2. Килими по стълбите

Дървото като материал се завръща в домовете, включително стълбите. По този начин стълбите с мокет, особено в бежов цвят, изглеждат много износено. Освен, че едва ли някой ги харесва, те са доста нехигиенични .

Ако не планирате основен ремонт на стълбите, можете просто да смените килима. Изберете текстурирани и тактилни материали, за да създадете разкошни триизмерни ефекти.

3. Богато украсени детайли на тела и лампи

Преувеличените детайли върху елементи като големи овални дръжки и лампи в баните правят пространството да изглежда по-старо. Вместо това изберете матови черни детайли заради тяхната минималистична естетика. Опростеността е ключова при избора на осветление за баня, защото този детайл може напълно да промени помещението. Все повече хора избират изтънчеността, поради което лампите и плафониерите с геометрични форми в момента са много желани.

4. Луксозни завеси

Собствениците на жилища се стремят да преодолеят пропастта между вътрешните и външните пространства и прекомерната декорация на прозорците вече не е желателна, тъй като те са склонни да затъмняват външните пространства. Освен това прекомерната украса на прозорците вече се счита за отживелица.

5. Огледала на вратите на гардероба

Огледалните гардеробни врати бяха на мода през осемдесетте години, главно защото правеха по-малките пространства да изглеждат по-големи, но тяхното време отмина. Вместо това ролетните врати, френските врати или дори двустранните врати придават малко характер на спалнята, без да правят пространството да изглежда остаряло. Модернизирането на по-малки елементи, като вратите на гардероба, може да промени целия облик на една стая и да направи пространствата по-привлекателни.

Вижте още: Къде НЕ трябва да поставяме огледало у дома

6. Стара техника

Има разлика между нещо, което изглежда ретро и стари и износени уреди. Изхвърлете старите и износени уреди и купете нови, когато отговаряте на бюджета ви. 

 

 

Гергана Шумкова
Гергана Шумкова Отговорен редактор
Новините днес