Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Трикът, с който лекарите спират плача на бебето

21 август 2023, 15:00 часа

Родителите по света често изпадат в недоумение, когато се сблъскат с неутешимия плач на бебетата си. Отчаяно търсейки решение, мнозина се обръщат към съветите на педиатри, които предлагат ефективна техника, придобила признание и популярност: "5-те S".

Разработен от известния педиатър д-р Харви Карп, методът "5 S" се основава на идеята да се възпроизведе познатата и успокояваща среда на утробата на майката, за да се успокои суетното бебе. Тези пет техники - люлеене, странично или коремно положение, шушукане, люлеене и смучене - работят в унисон, за да осигурят чувство на сигурност и спокойствие на разстроеното бебе.

Пелените включват плътно увиване на бебето в меко одеяло, което имитира уюта, който то е изпитвало в утробата на майката. Този нежен натиск помага на бебетата да се чувстват сигурни и намалява техния рефлекс на уплаха, което води до по-спокойно състояние. В съчетание със страничното или коремното положение, при което бебетата се държат в ръцете на родителите си, тези две техники работят заедно, за да осигурят усещане за топлина и уют.

8 доказани хитрини, с които да успокоите на момента плачещо бебе

"S" на шушукането представлява бял шум или успокояващ звук, наподобяващ шумовете, които бебетата са чували в утробата. Този шум не само прикрива други резки звуци, но и създава успокояваща атмосфера, която спомага за релаксация. Люлеенето, друг компонент на метода, възпроизвежда ритмичните движения, които бебето усеща по време на движението на майката, например ходене. Лекото люлеене може да се извършва на ръка или с помощта на различни устройства за люлеене на бебета.

Последната буква "S" - сученето - използва вродения инстинкт на бебето да суче, за да се храни и успокоява. Биберонът, чистият пръст или кърменето могат да помогнат за осигуряването на това успокояващо усещане.

Наблюдава се, че когато се комбинират, тези пет техники оказват забележително въздействие върху успокояването на бебетата и намаляването на техния плач. Успехът на метода е подкрепен както от анекдотични данни от родители, така и от научни изследвания, които подчертават неврологичните и психологическите ползи от пресъздаването на средата в майчината утроба.

Учените откриват най-добрия начин за успокояване на ПЛАЧЕЩО БЕБЕ

Макар че техниката "5 S" несъмнено е полезна, важно е да се помни, че всяко бебе е уникално и това, което работи при едно, може да не работи при друго. Ако плачът на бебето продължава или е придружен от признаци на страдание, консултацията с педиатър е от решаващо значение, за да се изключат всякакви основни медицински проблеми.

В свят, в който изтощените родители често търсят отговори, за да успокоят плачещите си бебета, методът "5 S" се превърна в ценен инструмент, одобряван от лекарите и ценен от родителите. Чрез включването на тези прости, но мощни техники родителите могат да осигурят на своите бебета комфорта и облекчението, от които се нуждаят в трудните моменти на неутешим плач.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес