Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Трикове, с които да засилите метаболизма си на 30, 40, 50 и 60 години

27 април 2024, 20:16 часа

Няма да открием Америка, ако кажем, че метаболизмът се забавя с годините. Вярно е, едно е да четеш за това, а съвсем друго е да го изпиташ сам. Има обаче начини за ускоряване на метаболизма според всяка възраст.

Според лекарите метаболизмът на всеки започва да се забавя на различна възраст. За повечето хора този процес започва към тридесетте, а за някои късметлии започва на четиридесет и тогава започва така наречената менопауза. Във всеки случай ви трябва спасителен пояс - начин да ускорите метаболизма, когато годините минат.

Вижте още: Най-добрите плодове за лечение на затлъстял черен дроб

Как да ускорите метаболизма, ако сте на 20-30 години

Диетолозите казват, че на тази възраст човек има най-бърз метаболизъм (освен като тийнейджър). Тялото ви изгаря калории, докато просто работите на компютъра, гледате филм или четете книга. Мнозина все още не са обременени с никакви задължения, така че имат време за активен начин на живот. Образуването на костите продължава до 25, което също изисква телесна енергия. На 28-годишна възраст може да забележите, че не можете да ядете пица няколко дни, без да напълнеете, както преди. Но можете бързо да обърнете нещата. Според лекарите на тази възраст е достатъчно да започнете да се храните правилно и да спортувате редовно, тогава можете бързо да ускорите метаболизма си и да си върнете стройната фигура.

Как да ускорите метаболизма, ако сте на 30-40 години

Лекарите казват, че скоростта на метаболизма зависи пряко от количеството мускулна маса: колкото повече мускулна маса, толкова по-бърз е метаболизмът и толкова повече калории тялото ви изгаря в покой. Проблемът е, че след 30 години процентът на мускулната тъкан започва да намалява, превръщайки се в мазнини. Ако не спортувате, казвате на мускулите си, че не се нуждаете от тях, така че губите един процент от тази тъкан всяка година. Ако все още не ходите на фитнес, сега е моментът да започнете. Кардиото, както преди десет години, вече няма да ви спаси: само тренировките ще помогнат за изграждането на мускулна маса. Добрата новина е, че тренировъчната сила също може да ви помогне да се справите с този проблем, като помогне на тялото ви да произвежда хормони. И, разбира се, трябва да следите диетата си. Пийте много вода и по-малко кафе и включете повече протеини и зеленчуци в диетата си. Лекарите настояват, че това е десетилетието, когато се вземат решения, които имат дългосрочни последици. Специалистите призовават хората да не се поддават на строги диети. И накрая: научете се да управлявате стреса си. По правило това десетилетие е най-стресиращото в живота ви: кариера, деца или може би проблемна връзка могат да ви направят постоянно нервни. Хроничният стрес обаче повишава нивото на кортизол и инсулин в кръвта и на фона на вече постепенното забавяне на метаболизма, това може да доведе до тъжни последици за фигурата.

Вижте още: Къде отслабваме първо, когато губим тегло

Как да ускорим метаболизма, ако сме на 40-50 години

На тази възраст храната, на която сте се наслаждавали цял живот, изведнъж се превръща в най-големия ви враг. Сега става въпрос не само за загуба на мускули, но и за намаляване на нивото на женските хормони прогестерон и естроген. Една форма на естроген, естрадиол, намалява значително преди менопаузата. На тази възраст трябва да се съсредоточите върху здравословна диета. Според експертите, ако тренирате редовно, намалите броя на калориите със 150, то тялото ви ще е в здравословна форма.

В същото време трябва да включите в диетата си храна, богата на фитоестрогени - ленено семе, сусам, чесън, сушени плодове, хумус и тофу, които могат леко да повишат нивото на естрадиол и по този начин да ускорят метаболизма. 

Как да ускорите метаболизма си, ако сте на 50-60

До 55-годишна възраст жените наддават средно около осем килограма - всичко това са мазнини. Ако не следите диетата си, този брой може да бъде по-висок. Според лекарите средната възраст на жената в менопауза е 51 години. Естрогенът и прогестеронът, чието ниво и без това беше ниско през последните десет години, напълно спират да се произвеждат. Това води до изтъняване на костите, още по-бърза загуба на мускулна маса и в резултат на това напълняване. Лекарите постоянно повтарят: не забравяйте да тренирате сила! Разбира се, може да си помислите, че може да навреди на вече слабите стави, но е точно обратното. Редовното вдигане на тежести увеличава костната плътност, намалява риска от остеопороза и намалява риска от хронични заболявания (като диабет тип 2), сърдечно-съдови заболявания и артрит. В същото време е необходимо да се увеличи количеството протеин, за да се предотврати по-нататъшна загуба на мускулна маса. За да ускорите метаболизма, експертите съветват да приемате 100-200 г протеин на ден. Според най-новите изследвания, това не са само животински продукти - това само ще увеличи загубата на мускулна маса. Лекарите съветват да се обърне внимание на растителните протеини: бобови растения, ядки и гъби

Гергана Шумкова
Гергана Шумкова Отговорен редактор
Новините днес