Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Точно тези плодове и зеленчуци са полезни за добър сън

03 юни 2024, 07:11 часа

Добрият сън е от съществено значение за цялостното здраве и благополучие, а диетата играе важна роля за качеството на съня. Зеленолистните зеленчуци, горските плодове и ябълките са три вида храни, за които е установено, че спомагат за по-добър сън.

Зеленолистни зеленчуци

Зелените листни зеленчуци като спанак, кейл и швейцарски манголд са отлични за насърчаване на съня. Тези зеленчуци са богати на магнезий - минерал, който играе решаваща роля за поддържането на здравословен сън. Магнезият помага за регулирането на невротрансмитерите, които са химикали, изпращащи сигнали в нервната система и мозъка.

Той също така се свързва с рецепторите на гама-аминомаслената киселина (GABA), което може да помогне за успокояване на нервната система и насърчаване на релаксацията. Освен това зелените листни зеленчуци са богати на калций, който помага на мозъка да използва триптофана за производството на мелатонин - хормонът, който контролира циклите сън-бодърстване.

Полезни плодове, които да включите в менюто си още днес

Плодове

Горските плодове, като ягоди, боровинки и малини, са пълни с антиоксиданти, витамини и минерали, които поддържат здравето на съня. Един от ключовите компоненти, които се съдържат в горските плодове, е витамин С, за който е доказано, че облекчава стреса и насърчава релаксацията, като по този начин подобрява качеството на съня.

Плодовете са богати и на фибри, които помагат за поддържане на стабилни нива на кръвната захар през нощта, като предотвратяват скоковете и спадовете, които могат да нарушат съня. Освен това горските плодове съдържат различни фитохимикали, включително флавоноиди, които са свързани с намаляване на възпалението и оксидативния стрес, които могат да окажат отрицателно въздействие върху съня.

Ябълки

Ябълките са друг плод, който може да допринесе за по-добър сън. Те са богати на витамини и минерали, особено на витамин С и калий, които могат да помогнат за отпускане на мускулите и нервите, което улеснява заспиването и задържането на съня. Ябълките съдържат и голямо количество фибри, които подпомагат храносмилането и помагат за предотвратяване на нощните събуждания, причинени от храносмилателен дискомфорт. Освен това ябълките имат нисък гликемичен индекс, което означава, че освобождават захарта бавно в кръвта, осигурявайки постоянен източник на енергия, без да предизвикват скокове на кръвната захар, които могат да попречат на съня.

Кой е "кралят на плодовете" и какви са неговите ползи?

Комбинирани ползи

Комбинираните ползи от зелените листни зеленчуци, горските плодове и ябълките за съня са значителни. Консумацията на диета, богата на тези храни, осигурява постоянен прием на основни хранителни вещества, които подпомагат естествените процеси на съня в организма.

Магнезият в зеленолистните зеленчуци, антиоксидантите и фибрите в горските плодове, както и отпускащите мускулите свойства на ябълките създават синергичен ефект, който може да подобри цялостното качество на съня. Освен това тези храни са нискокалорични и с високо съдържание на полезни съединения, което ги прави идеални за поддържане на здравословно тегло, което също е свързано с по-добър сън.

Включването на тези храни в диетата ви може да бъде толкова просто, колкото да добавите салата от спанак и горски плодове към вечерята си или да се насладите на една ябълка като закуска преди лягане. Като давате приоритет на тези богати на хранителни вещества храни, можете да поддържате естествените ритми на тялото си и да насърчавате по-спокоен и възстановяващ сън. Тъй като изследванията продължават да подчертават значението на храненето за здравето на съня, зелените листни зеленчуци, горските плодове и ябълките остават отличен избор за тези, които искат да подобрят съня си по естествен начин.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес