Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Тези ядки са истински енергийни бомби

11 юни 2024, 09:22 часа

Фъстъците, които често се възприемат само като лека закуска, всъщност са хранителна сила, предлагаща множество ползи за здравето. Фъстъкът е бобово растение, а не истинска ядка, но има сходни хранителни характеристики с дървесните ядки като бадемите и орехите. Това, което отличава фъстъците, е техният плътен хранителен състав, който ги прави отличен източник на енергия.

Хранителен състав и енергийно съдържание

Фъстъците са с изключително високо съдържание на калории и основни хранителни вещества. Една 100-грамова порция осигурява приблизително 567 калории, което ги прави мощен източник на енергия. Това калорично съдържание се дължи главно на високото съдържание на мазнини, които съставляват около 49 % от теглото им. По-голямата част от тези мазнини са полезните за сърцето мононенаситени и полиненаситени мазнини, които допринасят за подобряване на сърдечносъдовото здраве и осигуряват продължително освобождаване на енергия, идеално за физическа и умствена издръжливост.

Освен това фъстъците са богати на протеини, като съдържат около 25 грама на 100-грамова порция. Това високо съдържание на протеини е от решаващо значение за възстановяването и растежа на мускулите, което прави фъстъците отлична закуска след тренировка. Протеинът във фъстъците включва всичките 20 аминокиселини, особено аргинин, който играе важна роля за имунната функция и освобождаването на хормони.

Кой трябва и кой НЕ трябва да яде фъстъци?

Витамини и минерали

Фъстъците са пълни с важни витамини и минерали, които допринасят за статута им на енергийни бомби. Те са с особено високо съдържание на витамини от група В, включително ниацин (В3), фолат (В9) и витамин Е. Ниацинът е от съществено значение за превръщането на храната в енергия, за поддържане на метаболитните процеси и мозъчната функция. Фолатът е от решаващо значение за синтеза и възстановяването на ДНК, а витамин Е действа като мощен антиоксидант, предпазвайки клетките от оксидативен стрес.

Фъстъците осигуряват и значителни количества магнезий, фосфор и калий. Магнезият е жизненоважен за производството на енергия, мускулната функция и нервното предаване. Фосфорът играе роля в образуването на АТФ - енергийната валута на организма, а калият е от решаващо значение за поддържане на баланса на течностите и мускулните съкращения, включително тези на сърцето.

С над колко фъстъци на ден си създаваме сериозен проблем?

Съдържание на фибри и засищане

Друг аспект, който допринася за енергийните свойства на фъстъците, е тяхното съдържание на фибри. С около 8 грама фибри на 100 грама фъстъците спомагат за поддържане на стабилни нива на кръвната захар, като забавят усвояването на въглехидратите. Това води до продължително освобождаване на енергия, а не до внезапни скокове и спадове в нивата на кръвната захар. Фибрите също така насърчават чувството за ситост, което може да помогне за регулиране на теглото чрез намаляване на общия прием на калории.

Антиоксиданти и фитохимикали

Фъстъците също така са богати на антиоксиданти и фитохимикали - съединения, които осигуряват многобройни ползи за здравето извън основното хранене. Ресвератролът, добре познат антиоксидант, съдържащ се във фъстъците, се свързва с противостареещи и противовъзпалителни свойства. Освен това фъстъците съдържат и други биоактивни съединения като фитостероли, за които е доказано, че намаляват нивата на холестерола и подобряват здравето на сърцето.

Универсалност и удобство

Едно от най-големите предимства на фъстъците е тяхната универсалност и удобство. Те могат да се консумират сурови, печени или под формата на фъстъчено масло. Могат да бъдат включени в различни ястия - от солени ястия до сладки изкушения. Тази гъвкавост улеснява включването на фъстъците в балансирана диета, като осигурява бърз и достъпен източник на енергия.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес