Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Тези 10 храни против акне ще изградят защитните сили на кожата ви

08 октомври 2023, 13:25 часа

Оставете трайно въздействие върху кожата си

Кожата е начинът, по който телата ни говорят с нас и ако не обръщаме голямо внимание на това, което влагаме в тялото си, всяко съобщение, което получаваме, без съмнение ще бъде в червено.

И така, как да се уверим, че комуникацията черва-кожа е безупречна?

Изследванията показват, че храните с ниско гликемично съдържание и високо съдържание на протеини играят значителна роля за подобряване на акнето. Така че, започнете с чиста, здравословна основа, като диета, богата на цветни плодове и зеленчуци!

Ето 10 от най-добрите храни, които ще ви помогнат да направите пъпките и петната нещо от миналото.

1. Кейл

Кейлът засенчва останалите членове на семейството на зелето, защото е с най-голямо количество хранителни вещества.

С високо съдържание на фибри, тази нискокалорична суперхрана е пълна с

  • витамини А, В-6, С и К
  • манган
  • калций
  • мед
  • калий
  • магнезий

Антиоксидантите, витамините и минералите в зеле работят за намаляване на хиперпигментацията, което е ключът към изравняването на тена на кожата ви. Витамин С също насърчава образуването на колаген, като помага за по-бързото възстановяване на белезите от акне чрез увеличаване на скоростта на обновяване на клетките.

За да опитате: Добавете чаша кейл към сутрешното си смути или леко го задушете като вкусна гарнитура за обяд или вечеря.

2. Сладки картофи

Ретинолът, производно на витамин А, е идеален за борба с акне и предпазване от бръчки. На пазара има стотици кремове и серуми с ретинол, които обещават да накарат акнето ви да изчезне, но за тези, които са на възраст под 30 години, тази силна съставка може да е твърде груба за кожата.

Как да се справим с хормоналното акне?

Бета-каротинът, който се превръща във витамин А, е една от причините сладките картофи да имат богат, красив оранжев цвят.

След като ядете сладки картофи, тялото ви ще преобразува бета-каротин във витамин А. Този витамин има свойства, които действат като кожна бариера срещу обезцветяване, възпаление и запушени пори, често предизвикани от свободните радикали.

За да опитате: Гювечът от сладки картофи е синоним на празнични вечери, но сервирането им като печени пържени картофи или кремообразна купа супа е лесен начин да получите тези предимства през цялата година.

3. Лимон

Пресният лимонов сок действа като естествено стягащо средство, поради което прави вълни за стягане на отпусната кожа и замазване на петна.

Въпреки това не се препоръчва използването му като локално лечение. Чистият лимонов сок е твърде кисел и може да увреди бариерата на кожата ви, като я накара да изсветли или потъмнее твърде много след излагане на слънчева светлина.

Но когато свойствата на лимона са опаковани в серум, изстискани във вашата вода, върху салата или част от диетата ви, това може да подейства малко магия за кожата – стига да включите кората. Проучване от 2014 г. потвърждава защитните и антиканцерогенни ефекти на флавоноидите от цитрусовата кора.

4. Тиква

Може да има сезон за всичко с тиква, но в тази кратуна има много повече от пай и лате.

Заредена с плодови ензими, цинк и алфа хидрокси киселини, тиквата може да омекоти кожата и да възстанови pH баланса. Ето защо го намирате и в много маски и ексфолиращи продукти.

Но вътрешно, всички тези фибри и цинк също ще ви се отразят добре. Цинкът помага за регулиране на производството на масло.

За да опитате: Разбийте тиквеното пюре в тесто за палачинки за есенна тематична закуска или просто изпечете семената, като добавите малко олио и щипка сол. Още идеи? Вижте нашите любими рецепти с тиква, включително тиквено ризото и обилно чили.

5. Горски плодове

Ягоди, череши, малини, боровинки и къпини – не позволявайте на размера им да ви заблуди! Тези бебета са пълни с витамин С и антиоксиданти, които също могат да бъдат намерени в чушките, кивито и броколите.

Наличието на витамин С, циркулиращ в кръвта ви, е мощно оръжие срещу петна по кожата, докато антиоксидантите от плодовете действат като комбо атака срещу тези досадни тъмни петна, спирайки изобщо да се образуват.

Ползите за здравето на плодовете могат да включват:

  • подобрено здраве на мозъка
  • понижаване на холестерола
  • здравословни нива на кръвната захар
  • намален риск от сърдечни заболявания и диабет
  • редовни движения на червата

За да опитате: Горските плодове сами по себе си са вкусна закуска и са цветно допълнение към овесените ядки и киселото мляко, но ако сте любители на сладкото, давайте напред и се насладете на някой от тези десерти с горски плодове без добавена захар! Ако предпочитате цели плодове, насочете се към около осем средно големи ягоди на ден или 21 череши, за да постигнете дневната цел.

6. Бобови растения

Какво е общото между нахута, боба, лещата и фъстъците? Тези бобови растения са с нисък гликемичен индекс, така че се свързват с по-постоянни нива на кръвната захар и по-малко пристъпи на акне.

Храни с висок гликемичен индекс, включително шоколад, зърнени закуски, гевреци и бял ориз, могат да причинят скок на кръвната захар. Изследванията показват, че това води не само до диабет тип 2, сърдечен удар и инсулт, но може също така да окаже влияние върху кожата ви.

За да опитате: Добавете ги към супи и яхнии или ги поръсете върху салатите си за богато на хранителни вещества ястие. Точно когато си помислихте, че бобът е скучен, ето 13 начина да му се насладите, особено полезни за вегани и вегетарианци.

7. Папая

Папаята съдържа храносмилателен ензим, наречен папаин. На повърхността на кожата ви папаинът е достатъчно мощен, за да:

  • ексфолира мъртвите кожни клетки
  • отпушват порите
  • избледняват белези от акне
  • хидратира кожата
  • предотврати всякакви бъдещи пробиви

Отвътре този екзотичен плод също прави чудеса. Неговите витамини и минерали подобряват еластичността на кожата и могат да помогнат за премахване на появата на фини линии и бръчки.

Ползи от папаята

  • витамини А, С и К
  • Витамини от група В, включително фолат
  • калий
  • магнезий
  • калций

За да опитате: Страхотни са в остра салса, смути, сорбе или къри. Можете също така да го опитате локално като подмладяваща маска за по-мека и по-ярка кожа.

8. Киноа

Чаша варена киноа има 17 до 27 грама фибри, така че ще имате по-малко запек. Редовното акане елиминира токсините от тялото ви, което води до по-чиста кожа и по-малко тъмни петна.

За да опитате: Киноата има страхотен вкус в салата или като гарнитура, но също така е чудесен заместител на пшеничното брашно в бисквитки, мъфини и други печива. Чувствате се приключенски? Опитайте тези бургери с черен боб с киноа.

Можете ли да използвате масло от гроздови семки за петна и белези от акне

9. Сьомга

Сьомгата с кожата е най-добрият източник на омега-3 мастни киселини, но сардините, скумрията и аншоата също са отличен избор.

Омега-3 предпазват кожата ви от увреждане от слънцето, намалявайки риска от развитие на рак на кожата и кафяви петна, причинени от продължителни периоди на излагане на слънце.

Сьомгата също е чудесен източник на

  • антиоксиданти
  • протеин
  • витамини от група В
  • калий
  • селен

За да опитате: Изпечете го, задушете го или го запържете в тиган. Направете сьомгата звездата на следващото си хранене с тези 45 креативни рецепти.

10. Карфиол

Ярките плодове и зеленчуци се свързват с по-големи ползи за здравето, но не подценявайте карфиола.

Този кръстоцветен зеленчук е пълен с мощна аминокиселина, наречена хистидин. Твърде много слънчева светлина може да влоши съществуващите тъмни петна, но хистидинът не позволява тези вредни ултравиолетови лъчи да опустошат кожата ви.

Петя Недева
Петя Недева Отговорен редактор
Новините днес