Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Специалист по хранене: Вмъкнете незабавно булгур в менюто си

25 октомври 2022, 11:00 часа

Булгурът спада към зърнените храни и все по-уверено се настанява в нашата кухня, въпреки че до преди няколко години малко хора да знаеха за свойствата му. По-познат е в традиционните кухни на страни от Близкия Изток, Армения, Индия, Южна Азия. А в нашето съвремие, наред със стремежа към по-здравословно хранене, присъства и в редица западноевропейски и американски рецепти.

За да се получи булгурът като краен продукт, пшеницата преминава през преработка - бланширане и изсушаване. В него се запазват полезни вещества - протеини, фибри (цели 18%), витамини от В група, витамин А, витамин С, витамин К, Е и др. Освен това в състава на зърнената култура откриваме и аминокиселини, фосфор, желязо, цинк, натрий, мед, йод, магнезий, калции и т.н.

Булгурът – "метла" за организма

Съхранение, приложение и приготвяне на булгур

Булгурът вече свободно можете да откриете в големите вериги магазини, както и в специализирани арабски и турски магазини например. Обикновено се среща в три разновидности - дребен, среден и по-едър. След закупуване е най-добре да го преместите в затворен буркан и да съхранявате на сухо място.

Чудите се как да вмъкнете булгура в менюто си?

Той е отличен заместител на белия ориз и може да експериментирате с рецептите, съдържащи него. А в следващите редове ще ви представим и няколко вкусни и лесни рецепти, които традиционно се приготвят с булгур.

За приготвянето му отново може да си служите с принципа на ориза - варене с вода в съотношение 1:3. Може да го приготвяте и по метода на ризотото, чрез накисване и т.н. в зависимост от вида булгур, който сте избрали, а и от рецептата, която следвате.

Как да си направим кюфтенца от булгур?

Рецепти с булгур

Салата с булгур по турски

За тази салата е най-добре да използвате най-дребния вид булгур - около 200 г ще са ви необходими. Поставете го в отделен съд и прибавете малко гореща вода - до покриването на зрънцата, след което оставете така 30 мин. През това време в тиган запържете една глава лук на ситно и прибавете супена лъжица доматено пюре или лютеница по избор. Ако обичате пикантните храни - и ситно нарязана люта чушка. Към сместа накрая прибавете и булгура и ги смесете старателно. 

За основата на салатата използвайте краставица, домат, маруля, пресен или сушен джоджен, смесете всичко и прибавете булгура. Овкусете със зехтин, сол, пипер, балсамико и така прочутият в турската кухня - сок от нар (добавете не повече от две супени лъжици от него). Бон апети - вкусна и засищаща салата!

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес