Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

С тези народни рецепти ще се почувствате по-добре при болки в ушите

12 октомври 2023, 11:12 часа

Обикновената настинка може да причини болки в ушите, което се дължи на запушване на носа или усложнение на инфекцията. Болката може да се облекчи с лекарства или природни средства. Обикновената настинка може да се появи с различни симптоми - хрема, кашлица, запушен нос, главоболие. Понякога настинката е съпроводена с болка в ухото или около него. Тази болка може да се появи по време на настинката или като усложнение след нея.

Причини за болки в ушите

Съществуват много възможни причини за болка в ухото. Сред най-честите от тях са:
* кариес
* инфекция на синусите
* натрупване на ушна кал
* възпалени сливици
* скърцане със зъби.

Най-често срещаната инфекция на ухото е остър среден отит (AOM), възпаление на средното ухо. Характеризира се с подути и инфектирани участъци от средното ухо. Болката, свързана със среден отит се причинява от задържане на течност зад тъпанчето. Симптомите включват:
* висока температура
* болка вътре в ухото
* лека загуба на слух
* обща слабост.

Тук представяме някои домашни средства за облекчаване на болката в ухото.

Компреси

Един от начините да облекчите болката или отока в ухото, е използването на горещи и студени компреси. Поставете гореща кърпа или пакет лед на засегнатото ухо. Редувайте студено и горещо на всеки 10 минути. Ако предпочитате само студен или само горещ компрес, използвайте само единия. Винаги увивайте компреса в чиста кърпа, за да предпазите кожата от горещината или леда.

Най-добрите домашни лекове при болки в ушите

Зехтин

Проучвания доказват антибактериалните свойства на зехтина, макар липсват достатъчно доказателства за благотворното му действие върху ушите. Смята се, че няколко топли капки зехтин облекчават болката в ушите.

Спане в подходяща поза

Някои пози за сън могат да увеличат болката от ушните инфекции, а други да ги облекчат. Препоръчително е да спите със засегнатото ухо нагоре, а не с лице към възглавницата. Това ще помогне на ухото да се възстанови по-бързо. Ако е засегнато само едното ви ухо, опитайте да спите на другата страна. Ако ви боли дясното ухо, спрете на лявата си страна, за да намалите налягането на болното ухо. Опитайте да спите с две или повече възглавници, чрез които също ще намалите напрежението. Това може да причини дискомфорт на врата ви, затова внимавайте.

Джинджифил

Джинджифилът притежава естествени антивъзпалителни свойства, които облекчават болката в ухото. Нанесете отвара от джинджифил или затоплено прецедено масло около външния ушен канал. Не налагайте директно в ухото.

Чесън

Чесънът притежава антибиотични и болкоуспокояващи свойства. Накиснете счукан чесън за няколко минути в затоплен зехтин или масло от сусамови семена. Прецедете получения разтвор и го нанесете на ушния канал.

На какво се дължат болките в ухото при настинка?

Кислородна вода

Може да използвате водороден пероксид, известен още като кислородна вода, като природно лекарство за ушите, ако причината е натрупване на ушна кал. За да използвате този метод, поставете няколко капки кислородна вода на засегнатото ухо. Оставете я за няколко минути. Изплакнете ухото с чиста, дестилирана вода.

Спрей за нос

Ако ухото ви боли заради инфекция на синусите, опитайте спрей за нос, който ще изчисти синусите ви.

Хидратация

Приемайте много точности независимо как влияят на болката на ухото ви. Хидратацията ще отпусне слузта и ще ускори възстановяването.

Почивка

Давайте си почивка и не се претоварвайте. Почивката ще помогне на способността на тялото ви да се бори с настинката или вторичната инфекция.

Медицинско лечение на болките в ухото при настинка

Заедно с домашните средства, лекарят може да ви предпише следните лечения.
* болкоуспокояващи лекарства
* деконгестанти
Тези лекарства ще подобрят състоянието ви, но няма да излекуват причината за инфекцията в ухото или синусите.
Деконгестантите може да са под няколко форми: капки за нос, спрей за нос, течност.

Винаги се консултирайте с лекар преди да предприемете медикаментозно лечение.

Милена Зънзова
Милена Зънзова Отговорен редактор
Новините днес