Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Първите 9 знака, че имате нужда от очила и защо не трябва да ги пренебрегвате

03 юли 2023, 17:58 часа

Без значение колко добро може да е било зрението ви, когато сте били по-млади, ще видите промени в него с възрастта. Когато повечето хора достигнат средна възраст, способността на окото да се фокусира върху нещата отблизо намалява.

Но това не е единствената промяна, която може да настъпи във вашето зрение.  Ето кои са фините признаци, че може да имате нужда от очила.

1. Присвивате очи, за да видите нещата

Докато четете това, примижавате ли? Ако е така, отпуснете лицето си. Леко замъглени ли са думите сега? Ако е така, може да имате нужда от очила.

Присвиването е естествена реакция, която правим, когато трябва да фокусираме нещата. Чрез присвиване лещата на окото променя формата си и по-малко светлина навлиза в ретината, което позволява на нещата да изглеждат по-отчетливи. Постоянното присвиване, докато гледате нещата, е един от най-очевидните признаци на проблеми със зрението.

Кои зодии имат рентгенови очи - виждат абсолютно всичко!

2. Замъглено зрение

Замъгленото зрение е друга от основните причини да отида на очен лекар. То обаче може също да е признак на късогледство или далекогледство. Всичко това може да се коригира с очила.

3. Изпитвате напрежение в очите

Напрежението на очите е резултат от няколко източника, включително лошо осветление, стрес и умора. Но също така може да дойде от последователна употреба на компютър и основни зрителни състояния, които ви карат да присвивате очи, за да виждате по-добре. Напрежението на очите може да попречи на способността ви да се концентрирате и да завършите обичайната си рутина. По същество напрежението на очите означава, че очите ви са уморени.

Има няколко често срещани симптоми на напрежение в очите и те включват: главоболие, мускулни спазми на очите, сърбящи или сълзящи очи, чувствителност към светлина, болки в гърба и врата, замъглено зрение

4. Трябва да държите книгите по-близо, за да ги видите ясно

Случвало ли ви се е да започнете да четете книга или списание и да осъзнаете, че ги държите по-близо до лицето си, отколкото преди?

Най-често това се случва поради намалена способност за фокусиране и виждане на нещата отблизо. Често се нарича още свързано с възрастта далекогледство. Обикновено започва да се случва около 40-годишна възраст. Пресбиопията естествено се случва с напредване на възрастта и може лесно да се коригира с очила.

Лекар: Едва ли предполагате, че тези симптоми с очите издават високо кръвно

5. По-трудно виждате през нощта

Нощната слепота, която описва трудността да се виждат нещата в слабо осветени места или тъмнина, също може да означава, че имате нужда от очила. Има много причини това да се случи. Например, може да е толкова просто, колкото да си късоглед или да ти е трудно да виждаш неща, които са далеч.

По-сериозно, нощната слепота може също да бъде симптом на катаракта или помътняване на лещата, ретинит пигментоза или тунелно зрение, причинено от тъмни пигменти в ретината. Нощната слепота е особено важна за справяне, тъй като компрометира способността ви да шофирате.

6. На очите ви им отнема известно време, за да се приспособят към промените в светлината

Нашите очи са проектирани да се приспособяват към светлината благодарение на ириса, цветната част на окото ви. Ирисът отговаря за регулирането на зеницата. Когато зеницата се разшири, тя позволява повече светлина, което ви помага да виждате, когато е тъмно. Ирисът свива зеницата, когато е светло. Има моменти, когато ирисът не се адаптира толкова бързо.

Ако окото ви отнема повече време от обикновено, за да се адаптира, време е да говорите с вашия лекар, за да видите дали очилата могат да помогнат за коригиране на това.

7. Имате чести главоболия

Главоболието може да възникне по различни причини, като дехидратация, диета, стрес и хормони. Друга често срещана причина са проблемите със зрението. Разбираемо е, че при толкова много причини може да е трудно да се припише главоболие на едно нещо. Ето защо толкова много хора ходят без очила, когато имат нужда от тях.

8. Изкривено зрение

Изкривеното или вълнообразно зрение често се описва като неща, които изглеждат под водата. Вълнообразното зрение може да е признак на макулна дегенерация или влошаване на ретината и загуба на централно зрение. Макулната дегенерация не се лекува. Въпреки това, можете да забавите прогресията на състоянието. Очилата с рецепта специално за дегенерация на макулата могат да помогнат за справяне със симптомите.

9. Виждане на ореоли

Забелязали ли сте, че светлините през нощта са склонни да се разпространяват? Като ореол около източника? Виждането на ореоли около светлини като фарове или улични лампи е друг знак, че може да имате нужда от очила. Ореолите са симптоми на няколко зрителни проблема: астигматизъм, близко и далекогледство и катаракта.

Не пренебрегвайте симптомите си

Ако някои признаци в този списък ви звучат познато, време е да планирате цялостен очен преглед. Само защото го карате да работи, не означава, че зрението ви е възможно най-добро. Защо да не видите живота в най-голяма степен?

Източник: https://www.cnet.com/health/personal-care/the-sun-can-damage-your-eyes-heres-how-to-prevent-it-this-summer/?utm_source=pocket_discover_career

Петя Недева
Петя Недева Отговорен редактор
Новините днес