Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Повечето хора го правят грешно: 3 безопасни начина за размразяване на пилешко месо

09 април 2024, 05:25 часа

Пилешкото месо, освен едно от най-здравословните, е и едно от най-предпочитаните меса за повечето хора. Готви се и се консумира целогодишно заради мекия си и богат вкус.

Още: Размразяване на тесто - ето как е правилно да се направи

Въпреки че свежестта е ключов фактор за качеството и хранителната стойност на всяка храна, домакините понякога избират да замразят месото. Този избор е идеален за тези, които искат да съхраняват храната си за по-дълго време. Дебатът относно замразяването на месото и неговите качества след това все още е налице поради рисковете, които носи. Експертите отдавна препоръчват начини за съхранение и грижа за вашата храна, така че да не губи хранителната си стойност.

Оказва се обаче, че не само съхранението на месото във фризера буди много дискусии. Начинът, по който размразявате месото също е много важен. Ако до ден днешен размразявате месото си просто като го изложите на стайна температура, този метод е грешен.

По-долу са изброени съвети на експерти за точните начини за размразяване на пилешко месо.

Размразете в хладилника

Според експертите по безопасност на храните един от най-безопасните начини за размразяване на пиле е в хладилника. Счита се за едно от най-стерилизираните и най-подходящи места за извършване на този процес.

Просто оставете замразеното месо в долната част на хладилника. Не забравяйте да направите това няколко часа преди готвене на месото или дори предната вечер.

По този начин бактериите няма да се развият във вашето месо.

Потапяне във вода

Ако нямате време за горния метод и трябва да приготвите бързо ястие, има и друг начин.

Извадете пилето от фризера и го поставете в херметически затворена торбичка и потопете в съд със студена вода. Оставете пилето да се размрази по този начин и сменяйте водата на всеки 30 минути.

Бъдете много внимателни да не попадне вода в торбата, тъй като това също може да доведе до развитие на бактерии в месото.

Още: Каква грешка правим всички при размразяване на кайма

Размразяване в микровълнова

Това е и най-бързият начин да завършите този процес веднага.

Просто извадете пилето от фризера, поставете го в чиния и го поставете в микровълновата за около 1 минута. Този процес ще успее да разтопи леда и да предпази месото от бактерии. След това се уверете, че приготвяте това месо веднага по начина, по който искате.

Цвета Господинова
Цвета Господинова Отговорен редактор
Новините днес