Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ползите от туршиите, за които малцина знаят

12 октомври 2024, 09:10 часа

Обичате ли да похапвате туршии през зимата? Имате ли любима рецепта, която не пропускате да тествате всяка есен? Ако отговорът и на двата въпроса е „Да“, то трябва да знаете какви са ползите от тази зимнина.

Всичко, което трябва да знаем за туршиите

Ферментиралите туршии доказано са естествен източник на пробиотици. Именно те способстват по-добрата работа на червата и подпомагат баланса на чревната микрофлора. Респективно човек може да подобри храносмилателните процеси в организма си.

Още: Рецептата за бабината сурова туршия най-накрая е разкрита

Разбира се, това съвсем не е единствената полза от умерената консумация на ферментирали туршии. По-долу в редовете ще научите и за останалите полезни действия от тази храна.

В туршиите се съдържат полезни бактерии, помагащи на имунната система да бъде по-силна.

Няма как да не споменем, че туршиите са богати на витамини и минерали, което е много важно за функциите в човешкия организъм. Зимнината запазва редица ценни вещества в зеленчуците, като витамин К, желязо, калий, витамин С.

Туршиите помагат и за регулирането на кръвната захар. Препоръчително е хората с диабет да ги консумират.

Още: Домашно мариновани патладжани със зехтин и пресни подправки

Тази храна помага и за поддържането на здравословно тегло. Пробиотиците, съдържащи се в туршиите, подпомагат загубата на тегло и наред с това потискат апетита.

Идва ред и на антиоксидантните им свойства. Туршиите са богати на антиоксиданти, полезни в борбата със свободните радикали. Редовната консумация помага за намаляване риска от хронични заболявания и други болести.

Ако всяка есен се запасяваме с един бидон или дузина буркани с туршии, ние ще си осигурим достъпност на вкусни и полезни зеленчуци.

Благодарение на пробиотичните си свойства, туршиите се превръщат в не само вкусна, но и полезна храна.

Още: Кои са най-оригиналните туршии за зимата?

Статията има само информативна цел. Не замества консултацията с лекар, нито балансирано хранене!

Мария Стратиева
Мария Стратиева Отговорен редактор
Новините днес