Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Никога не изхвърляйте течностите от тези продукти, когато ги варите

15 октомври 2021, 10:40 часа

Не бързайте да изхвърляте водата от някои сварени или консервирани хранителни продукти. Това не са отпадъчни продукти, а спокойно могат внесат достатъчно витамини и минерали към някои ястия, които готвите, но също така подправят вкус, текстура и плътност на сготвеното.

Ето кое е наистина ценно

1.  Течността от варен или консервиран боб

Ако не сте специалист, със сигурност не знаете, че тази течност се нарича аквафаба. Тази течност е чудесен заместител на белтъците в готварските рецепти. Протеините и нишестето, които се съдържат в  течността от варения боб действат като протеините в белтъците. Тази течност може да се използва в кремове, глазури, бисквити, различни сладкиши, както и в майонеза.

Остатъчната течност от боб успешно можете да прилагате вместо бульони или като добавка за сгъстяване на супи, яхнии и сосове.

2. Марината от туршия

Мнозина обичат да пият водата, която остава от киселите краставички, но други предпочитат да я изхвърлят. Тази течност е в повечето случаи смес от оцет, сол, захар и избрани подправки. Колкото и странно да звучи, с нея можете да направите вкуса на много ястия по-пикантен и уникален. Добре е да използвате течността като заместител на оцет и лимонов сок за подправяне на ястия и салати. Използвайте лъжица леко кисела саламура за овкусяване на картофената или зелева салата. Налейте и в дресингите за салата тип винегрет или приготвената марината за пилето на скара, риба и тофу.

3. Сокът от маслини, сушени домати или артишок

Както и киселите краставички, така и тези вкусни деликатеси се предлагат предимно в опаковка с ароматна марината от оцет, олио, сол и разнообразни подправки, които могат да се използват за подобряване на вкуса на редица ястия. Вместо да купувате и да използвате масла или оцет във всяка рецепта, която приготвяте, използвайте тези течности за подобряване на вкуса на ризото, зеленчуци, салати, сосове, домашен хумус и дори домашно приготвен хляб.

4.  Водата от варена царевица

След като сварите кочаните царевица, не изхвърляйте водата, а я оставете да изстине. Пуснете в нея някои подправки. Тази течност изобилства от минерали и витамини. Лесно можете да я използвате, за да приготвите бульон. Чудесна идея е да сложите във водата месо и зеленчуци и да приготвите вкусна и питателна супа. Друг начин да използвате царевичната вода ефективно е като я излеете във вашата градина или полеете стайните си растения вместо тор.

Стремете се да варите био зеленчуци, за да избегнете приема на вредни за здравето вещества, които ще се отложат във водата от варените зеленчуци.

 

Гергана Йорданова
Гергана Йорданова Отговорен редактор
Новините днес