Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Не забравяйте да направите това с бурканите, преди да ги напълните със зимнина

09 октомври 2021, 17:01 часа

Всяка домакиня се интересува горещо от направата на зимнина. За някои приготвянето й доставя истинско удоволствие, за други – не толкова. Истината е, че приготвянето на зимнината е обвързано с тънкости и специфики.

Стерилизацията е едно от нещата, за които трябва да се внимава и то много, ако не искаме накрая да изхвърлим дузина буркани, пълни с нашия труд.

В статията ще ви споделим за различните методи за стерилизиране на бурканите. Селектирали сме онези, които отнемат съвсем малко време.

Ето кои са най-бързите и най-сигурни начини за стерилизиране на бурканите:

• Стерилизиране на бурканите с вряла вода;

Наистина е лесно. Пригответе си количеството буркани, които искате да стерилизирате. Заврете вода в тенджера на котлона и след това запълнете ¼ от буркана с врялата течност. Затворете с капачките и оставете така в продължение на половин част. След това можете да отлеете водата и да напълните бурканите със зеленчуците, с които сте решили да се запасите през зимата.

НИКОГА не допускайте тези грешки, когато затваряте буркани с домати за зимата

• Стерилизация в микровълнова фурна;

Да, този трик е също толкова лесен за изпълнение, колкото и стерилизирането с врялата вода. Някои домакини дори го предпочитат, тъй като отнема по-малко време. Бурканите се пълнят с около 20 мл вода и се оставят за 6-7 минути в микровълновата, за да се изпари течността.

• Стерилизация с оцет.

Във всеки буркан налейте преварена вода и след това добавете по 10 с.л. оцет. Добре изплакнете бурканите с този разтвор и след това го излейте на друго място и накиснете в него капачките за няколко минути.

Стерилизирането е едно от нещата, които не отнемат почти никакво време. Най-трудоемката част от приготвянето на зимнина е почистването и обработването на самите плодове и зеленчуци. Отделете си нужното време, защото по-вкусно от домашната храна няма!

Мария Стратиева
Мария Стратиева Отговорен редактор
Новините днес