Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Най-полезните и здравословни билкови чайове, които трябва да опитате

24 октомври 2023, 12:14 часа

Билковите чайове като чай от лайка, мента и джинджифил предлагат няколко благоприятни свойства и могат да помогнат за подобряване на здравето на сърцето, храносмилането, качеството на съня и др.

Освен че са вкусни, някои билкови чайове имат и полезни за здравето свойства. Всъщност билковите чайове се използват като естествени лекове за различни заболявания от стотици години.

Ето списък с 10 здравословни билкови чайове, които да опитате.

1. Чай от лайка

Чаят от лайка е най-известен със своите успокояващи ефекти и често се използва като помощно средство за сън.

Всъщност проучванията показват, че може да подобри качеството на съня при по-възрастни хора и жени след раждане.

Нещо повече, смята се също, че лайката има антибактериални, противовъзпалителни и предпазващи черния дроб ефекти.

Други изследвания показват също, че лайката може да подобри контрола на кръвната захар и да облекчи симптомите на предменструален синдром (ПМС).

2. Чай от мента

Въпреки че чаят от мента се използва най-популярно за поддържане на здравето на храносмилането, той също има антиоксидантни, противоракови, антибактериални и антивирусни свойства.

Няколко проучвания показват, че препаратите от ментово масло могат да помогнат за облекчаване на лошо храносмилане, гадене, болки в стомаха и други симптоми на синдрома на раздразнените черва.

Имайте предвид обаче, че не е ясно дали количеството ментово масло, намерено в ментовия чай, има същия ефект като концентрираните добавки, използвани в тези проучвания. Следователно са необходими повече изследвания.

3. Чай от джинджифил

Чаят от джинджифил съдържа много антиоксиданти, борещи се с болестите, и е добре известно средство за гадене.

Проучванията последователно установяват, че джинджифилът е ефективен за облекчаване на гаденето, особено в ранна бременност, въпреки че може също така да облекчи гаденето, причинено от лечение на рак и операция.

Доказателствата също така показват, че джинджифилът може да помогне за предотвратяване на стомашни язви, облекчаване на лошо храносмилане и намаляване на болката, свързана с менструация.

Нещо повече, някои проучвания показват, че добавките с джинджифил могат да подобрят контрола на кръвната захар и нивата на липидите при хора с диабет.

4. Чай от хибискус

В допълнение към смелия си цвят и уникален вкус, чаят от хибискус предлага здравословни свойства.

Всъщност, въпреки че изследванията са смесени, някои проучвания показват, че хибискусът може значително да намали общия и LDL (лошия) холестерол, заедно с кръвното налягане.

Нещо повече, друго проучване установи, че приемането на екстракт от чай от хибискус в продължение на 6 седмици значително намалява оксидативния стрес при мъжете футболисти.

Въпреки това, не забравяйте да говорите с лекар, преди да пиете чай от хибискус, ако приемате диуретици, тъй като може да взаимодейства с вашите лекарства.

5. Чай от ехинацея

Чаят от ехинацея е популярно лекарство, за което се твърди, че предотвратява и лекува обикновена настинка.

Доказателствата показват, че ехинацеята може да помогне за засилване на имунната система, което може да помогне на тялото да се защити от инфекции.

Въпреки че са необходими повече изследвания, някои изследвания са установили също, че ехинацеята може да съкрати продължителността на обикновената настинка или да намали тежестта на симптомите.

Тази билка ще ви предпази от много болести!

6. Чай Ройбос

Ройбос е билков чай, който в миналото е бил използван за медицински цели.

Въпреки че са необходими повече изследвания върху хора, едно проучване установи, че ройбосът може да има антиалергични ефекти.

Изследванията са установили, че ройбосът може да инхибира образуването на остеокласти. Това са клетки, които разграждат старите кости, което е от съществено значение за запазването, възстановяването и преформатирането на вашия скелет. Инхибирането на тяхното образуване може да помогне на хората, живеещи със заболявания, които причиняват производството на твърде много остеокласти, като остеопороза.

Освен това някои по-стари проучвания показват, че чаят ройбос може също да понижи кръвното налягане и нивата на холестерола.

7. Чай от градински чай

Чаят от градински чай е добре известен със своите лечебни свойства и потенциални ползи за здравето на мозъка.

Различни проучвания върху градински чай са открили подобрения в когнитивната функция на тези с болестта на Алцхаймер, въпреки че проучванията са имали ограничения.

Редица проучвания също откриват подобрения в умствената функция и паметта при здрави възрастни, след като са приемали един от няколко различни вида екстракт от градински чай.

Въпреки че са необходими повече изследвания, някои проучвания предполагат, че градинският чай може също да помогне за по-ниски нива на общия и LDL (лошия) холестерол.

8. Чай от маточина

Чаят от маточина има лек, лимонов вкус и изглежда има полезни за здравето свойства.

В едно малко проучване пиенето на чай от маточина в продължение на 6 седмици подобрява сковаността на артериите, което е рисков фактор за сърдечни заболявания, инсулт и умствени упадъци.

Изследванията също така установиха, че пиенето на маточина може да увеличи естествените антиоксидантни ензими на тялото, които помагат за защитата на тялото от окислително увреждане.

Освен това, един преглед установи, че маточината може дори да подобри симптомите на депресия и тревожност, без сериозни странични ефекти.

5 ползи за здравето от чая Ройбос плюс неговите странични ефекти

9. Чай от шипки

Чаят от шипка е с високо съдържание на витамин С и полезни растителни съединения с противовъзпалителни свойства.

Няколко по-стари проучвания са установили, че шипка на прах може да помогне за намаляване на възпалението и подобряване на симптомите, свързани с ревматоиден артрит и остеоартрит, включително болка.

Проучванията също така установиха, че шипките могат да бъдат полезни и за управление на теглото, като помагат за намаляване на индекса на телесна маса (ИТМ) и коремните мазнини.

Все пак са необходими по-скорошни проучвания върху хора, за да се потвърдят потенциалните ползи от шипковия чай.

Билковите чайове се предлагат в различни вкусни вкусове и са естествено без захар и калории.

Много билкови чайове също предлагат благоприятни за здравето ефекти и съвременната наука започна да утвърждава някои от традиционните им употреби.

Имайте предвид обаче, че са необходими повече изследвания, за да се разберат ефектите от пиенето на билков чай, вместо от приема на екстракти или други добавки.

Петя Недева
Петя Недева Отговорен редактор
Новините днес