Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Можете ли да готвите паста? Не, ако допускате тези 3 груби грешки!

08 октомври 2024, 12:00 часа

Не е нужно да имате италианска кръв, за да готвите вкусна паста! Но някои грешки не са просто дребни и незначителни – напротив, те могат да повлияят на крайния резултат на вашето ястие. Ако извършвате някое от следните „кулинарни престъпления“, време е да се поправите. Научете как да коригирате често срещаните грешки и да направите всяка паста още по-добра от преди.

Грешка 1 - Не солите водата за варене

Чували сте го милиони пъти: Трябва да осолявате водата си за паста! Ако не добавите сол на първия етап от готвенето, това може да попречи на вкуса на готовото ви ястие.

Още: Как се приготвя традиционната паста Карбонара

Може да изглежда глупаво да се подправя водата, но добавянето на сол подправя както водата, така и самата паста. Ще използвате водата си за паста по-късно (ще се потопим в това след секунда), а солта също помага да предотвратите самата паста да стане мазна или нишестена. Плюс това, добавянето на сол сега помага за подобряване на вкуса, когато добавяте сос, зеленчуци и други съставки по-късно.

Разбира се, също така е лесно да направите друга грешка със солената паста - може да прекалявате и да добавяте твърде много сол към водата си. Две до три супени лъжици е добро правило, когато правите цяла кутия (около 1кг) сушени тестени изделия.

Грешка 2 - Поставяте пастата в студена вода

Още: Защо старите италианки винаги слагат сол във водата за паста

Може би си мислите, че слагането на вашата паста в тенджерата, пълна с вода, и кипването на двете заедно е хак, който спестява време. Въпреки това, вие всъщност просто си просите да прекарвате повече време стоейки над печката.

Когато добавите паста към студена вода и се опитате да доведете и двете заедно до кипене, вие драстично увеличавате времето за готвене. Не забравяйте, че вашата изсушена паста се нуждае от около 7 до 8 минути, за да се сготви, след като водата ви заври. Ако го добавите предварително, водата ще отнеме повече време, за да заври и пак ще трябва да изчакате пастата да достигне перфектната текстура за al dente.

Просто изчакайте няколко минути, докато водата ви започне да кипи, и ще сте сигурни, че пастата ви се готви за правилното време и постига правилната консистенция.

Грешка 3 – Плакнете пастата си, след като е сварена

Ако има едно сериозно тежко престъпление срещу пастата, извършено в домашните кухни, това е изплакването на паста. И ако някога сте пускали сготвените си спагети под крана, след като са приключили с варенето, вие напълно съсипвате окончателните си ястия.

Когато изплакнете макароните в мивката, вие буквално отмивате цялото нишесте и подправки (или сол), които са се образували при варенето. Нишестето е от решаващо значение, защото помага на вашия сос да се сгъсти и да залепне за пастата, а солта е от съществено значение за подобряване на вкуса.

Елица Христова
Елица Христова Отговорен редактор
Новините днес