Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекар посочи кога организмът алармира, че има недостиг на калий

11 май 2023, 13:22 часа

Калият е може би микроелемента с най-голямо значение за нормалното функциониране на изключително сложния човешки организъм. Чрез неговите йони сигналите от мозъчните неврони се предават към всички мускули, включително и към сърдечния мускул.

При недостиг на калий, именно сърдечният мускул се оказва най-уязвим да осигурява – чрез кръвния поток – транспорта на кислород и хранителни вещества до всяка клетка от тялото, при което обмяната на веществата се оказва нарушена. По-конкретно, ако различните канали, прорязващи клетъчната мембрана, не са в състояние, да пропускат достатъчно калиеви йони (дори ако броят им е достатъчен), то обмяната на веществата ще се окаже нарушена.

Причината е в нарушаване на механизма на този процес: първо, приблизителният диаметър на калиевите каналчета е само три десети от нанометъра (3 Å); второ, в междуклетъчното пространство калиевите йони са плътно „обвити” от водни молекули, така че реалният им диаметър е около 22 Å; трето, за да навлязат в устието на каналчетата, калиевите йони трябва да се дехидратират; четвърто, дехидратираните K+ се оказват с диаметър, равен на този на каналчетата и преминават през тях, тъй като техните йонни сензори ги разпознават и пропускат в клетките; пето, попаднали вътре в клетките калиевите йони отново се хидратират и започват да функционират. Този петстепенен механизъм се оказва обаче, нарушен, когато енергията, необходима за дехидратацията на K+, е недостатъчна (поради нарушена структура на клетъчните мембрани) и K+ не могат да преминават през тях.

При лек недостиг на калий, могат да се появят: запек, умора, слабост в мускулите, липса на енергия. Първите признаци обаче, за съществено намален транспорт на калиеви йони до жизненоважните органи в тялото са комбинирана поява на значително физическо и психическо изтощение, както и бърза, трудно възстановима умора.

Научете кои храни съдържат най-малко калий

Ако недостигът на K+ продължава във времето, то това може да доведе и до проблеми с бъбреците и надбъбречните жлези, както и смущения в артериалното налягане – със съответно увреждане на сърдечно-съдовата система. Нещо повече, при липсата на достатъчно K+ се нарушава усвояването на магнезия и натрия – два също съществено важни микроелемента за правилната обмяна на веществата.

Ето и по-обстоен преглед на симптомите и оплакванията при недостиг или/и силно затруднен достъп на K+  в клетките на организма.

1/ Поява на крампи в цялата мускулна система, при което се усещат нарушения в сърдечния мускул, изразяващи се в: „пърхане“ в областта на гърдите; „прескачания“ – пропускане на един или два удара на сърцето; аритмичен пулс за по-продължителен времеви период.
2/ Дефицитът на калий влияе и на нивото на магнезиевите йони, спомагащи за ефективен транспорт на K+  до вътрешността на клетките и, респективно, на тъканите.

Тези 7 симптома са ключови при загуба на калий

3/ Установяването на трайно високо кръвно налягане може да означава нарушен баланс между нивата на калиевите и натриевите йони; докато високо ниво на Na+ може да доведе до трайно завишаване на кръвното налягане, то K+  понижава нивото на Na+, внасяйки по този начин необходимия баланс между двата вида йони.
4/ Образуването на „камъни“ (конкременти) в бъбреците или/и в уретера, възпрепятства за нормалното отделяне на урина, чието налягане се увеличава и се достига до бъбречна криза, при която са характерни болки (понякога много силни) в кръста, по уретера и в коремната област. Гадене и повръщане са също възможни, докато при страдащите от хипертония, кръвното налягане се повишава и достига обезпокоителни стойности.

5/ Усещането за тежка, непреходна умора би могло да е провокирано и от недостиг на калиеви йони.
6/ Внезапната появата на болезнени крампи в цялата мускулна система би следвало да се тълкува като предупреждение на организма за нарушен баланс между нивата на калиевите и натриевите йони
Обобщено, недостигът на калий в организма може да има тежки последици за здравето. Ето защо, в ежедневното меню е повече от желателно да присъстват разнообразни плодовете и зеленчуци, съдържащи в достатъчно количество този микроелемент.

От друга страна, за да се поддържа достатъчно високо ниво и на магнезия, в менюто трябва да се редуват продукти като: боб, фъстъци, соево мляко, спанак, ядки, авокадо.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес