Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Колко удара в минута трябва да бие сърцето на нормален възрастен човек?

15 февруари 2023, 13:33 часа

Каква трябва да бъде сърдечната честота при възрастен: нормата за различни възрасти и 10 причини за отклонението от нормата.

Сърдечната честота (HR) е важен показател за здравето на сърцето. Отклоненията от нормалните стойности могат да показват появата на заболявания.

Колко удара в минута трябва да бие сърцето на нормален възрастен човек?

Каква трябва да бъде сърдечната честота на възрастен? Всеки трябва да знае отговора на този въпрос, така че в случай на отклонение от нормата на този показател, незабавно да вземе мерки и да се консултира с лекар.

Сърдечната честота (HR) е броят на сърдечните удари в минута. Нормалната сърдечна честота при здрав човек е от 60 до 100 удара в минута. Въпреки това, с възрастта и с някои заболявания, тази цифра може да се промени. Такива промени се наричат ​​аритмии и са два вида: тахикардия и брадикардия.

Кога пулсът е висок и трябва незабавно да потърси лекар?

Ако броят на ударите в минута е повече от 100, тогава човекът има тахикардия. Има два вида: физиологичен (може да възникне поради стрес, уплаха, физическо натоварване) и патологичен (провокиран от определени заболявания).

Ако пулсът на минута е по-малък от 60 удара, това показва, че човек има брадикардия. Най-честата причина за това отклонение от нормата е дисфункцията на синусовия възел (областта на сърцето, в която се произвеждат електрически импулси).

Не трябва обаче да забравяме индивидуалните характеристики. Пулсът на човек може да бъде под 60 удара в минута или повече от 100 през целия му живот, но в същото време той ще се чувства добре. Трябва да се каже и за спортистите - поради техния начин на живот и засилено физическо обучение, сърдечната им честота може да се различава от нормата.

Какъв трябва да е нормалният пулс

Колко сърдечни удара в минута трябва да има един възрастен?

Броят на сърдечните удари в минута зависи от пола и възрастта на човека.

Нормален пулс:

  • 18-20 години - 60-100 удара / мин за мъже и жени;
  • 20-30 години - 50-90 удара / мин при мъжете, 60-70 удара / мин при жените;
  • 30-40 години - 60-90 удара / мин при мъжете, 70 удара / мин при жените;
  • 40-50 години - 60-80 удара / мин при мъжете, 75-80 удара / мин при жените;
  • 50-60 години - 65-85 удара / мин при мъжете, 80-83 удара / мин при жените;
  • 60 години и повече - 70-90 удара / мин при мъжете, 80-85 удара / мин при жените.

Учестеният или бавен пулс може да е признак за здравословни проблеми, да е причинен от спорт, стрес или да е индивидуална особеност.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Румяна Иванова
Румяна Иванова Отговорен редактор
Новините днес