Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кой би повярвал, че ТОЗИ зеленчук е толкова полезен за жените

31 декември 2021, 13:40 часа

Зеленчуците са едни от най-важните храни, които трябва да присъстват в ежедневното меню на човек. Те са богати на много от хранителните вещества, нужни за здравето на организма ни. Някои от тях имат по-силно влияние върху определени органи и системи и спомагат за укрепването им. Затова е добре да имаме богата хранителна култура и да извличаме максимума от храните, с които разполагаме. Знаехте ли например, че репичките са изключително полезни за нежния пол? Ако ли не, останете до края и разберете всичките им ползи.

С какво репичките могат да помогнат на нашия организъм?

Репичките са богати на витамини и минерали като калий, фосфор, витамин С, цинк, а освен това и на фолиева киселина и етерично масло, което има способността да подобри дейността на храносмилателната система. Този зеленчук има силни антибактериални свойства и като цяло повлиява благоприятно на цялото ни здраве. Репичките горещо се препоръчват на жените, защото имат свойството да балансират нивата на хормоните и да облекчават менструалната болка, както и да забавят процесите на застаряване, а коя жена не се стреми точно към това? 

Няма да пренебрегваме мъжкото съсловие, защото репичките са полезни и за мъжете. Подобно на жените, консумацията на репички може да балансира нивата на тестостерон и да спомогне за по-бързото елиминиране на възпаленията на простатата. 

Репичките могат да се добавят по различен начин в нашето меню – в зелени салати, овкусени със зехтин и лимон или пък като гарнитура към различни основни ястия. 

Други полезни вещества, които можем да открием в състава на репичките, са витамин А, витамини от В група, желязо, манган, калций и др. Споменахме за това, че от него можем да извлечем и етерично масло, както и ензими, целулоза и пектин, които пък отлично спомагат на храносмилането и помагат на хора, борещи се с излишните килограми. 250 грама репички на ден ще ни доставят нужното количество аскорбинова киселина. 
Този лечебен зеленчук се включва и в процесите на пречистване на кръвта, като спомага за елиминирането на токсините и отпадъчните продукти от нея, както и за детоксикацията на черния дроб. 

Обаче диетолозите подчертават важен фактор за хората, които имат съпътстващи заболявания на бъбреците или подагра, както и за бременни жени. Съветът им е да избягвате консумацията на репички, тъй като са противопоказни при такива състояния. За бременните не се препоръчват поради наличието на етерични масла в състава, което повишава тонуса на матката и може да причини известен дисбаланс или проблеми с плода. 

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес