Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кои са най-полезните храни за очите?

20 юли 2023, 10:15 часа

Чували ли сте старите хора да казват „Пази ги като очите си“? Навярно да. С този израз се подчертава важността на зрението като едно от най-важните сетива, загубата на което променя тотално живота. Както всеки орган очите страдат от редица заболявания и грижата за тях е от ключово значение, за да съхраним доброто зрение до възможно най-напреднала възраст.

Редовните профилактични прегледи при специалист са важни, както и своевременното предприемане на мерки при дискомфорт, сочещ потенциален проблем, но навиците и менюто ни също оказват въздействие върху здравето на очите. Употребата на слънцезащитни очила – ментета, които нямат УВ филтър, задимената и/или запрашена среда, работата на компютър в неправилна поза и от нездравословно разстояние спрямо монитора, четенето на книга на неподходяща светлина, носенето на очила с диоптър, неподходящ за нас, липсата на определени витамини и минерали и нерационалното хранене оказват необратима вреда на зрението.

Здравето на очите започва от масата и начина ни на живот. Слагайте редовно на трапезата си най-полезните храни за очите и ще се радвате на добро зрение възможно най-дълго, без да е необходимо да носите очила с диоптър.

Най-полезните храни за очите – вижте кои са те

Не само ще изброим най-полезните храни за очите, но и ще ви разкрием тайните им – причините да бъдат толкова полезни, както и в какво се изразява ползата за зрението от консумирането на тези храни.

Учени откриха кои са 12-те най-добри храни за здравето на очите

1.       Моркови

Вкусният зеленчук е сред най-популярните за добро зрение. Неговите безспорно доказани ползи се дължат на бета-каротина, съдържащ се в морковите, превръщан в организма във витамин А – изключително важен витамин за здравето на очите. Витамин А може да предотврати образуването на катаракта и макулна дегенерация, водещата причина за слепота в света.

Друго ценно вещество, съдържащо се в морковите и полезно за здравето на очите, е лутеинът, който намалява риска от дегенерация на макулата чрез увеличаване на плътността на пигмента в нея.  Ако проблемите, свързани със зрението, се дължат на дефицит на витамин А, хрупкането на моркови като неотменна част от ежедневното меню със сигурност ще помогне, ако обаче са от друго естество и причини, то колкото и моркови да поднесете на масата си, няма да подобрите зрението си.

2.       Риба

Специалистът по очно здраве Андерсън сочи рибата като една от най-пълноценните храни за здравето на очите. Според него ползите от консумацията на риба за зрението са свързани със съдържащите се в морските дарове Омега-3 мастни киселини.

3.       Храни, богати на цинк

Без да ги изрежда и посочва поименно д-р Андерсън сочи храните, богати на цинк, като съкровище за очите и зрението, тъй като именно той участва в преноса на  витамин А от черния дроб до ретината. 

7 храни за здрави очи

4.       Яйца

Яйцата са сочени като едни от най-полезните храни за очите. Те са отличен източник на лутеин и на зеаксантин, които могат да намалят риска от свързана с възрастта загуба на зрението. Яйцата са богати и на цинк, а за него вече говорихме колко е полезен за здравето на очите и защо.

5.       Цитруси

Заради щедрото си съдържание на витамин С, който е сред най-добрите антиоксиданти, цитрусите се нареждат на едно от челните места по полза за здравето на очите. Те предпазват този важен орган от увреждане, свързано с възрастта. Лимоните, грейпфрутът и портокалите са едни от най-богатите на витамин С цитруси, които лесно се намират на пазара целогодишно и са  любими на всички.

6.       Сладки картофи

Сладките картофи намират своето място в класацията на най-полезните храни за очите заради богатото си съдържание на бета каротин, антиоксиданти и витамин Е, които се грижат за зрението и предпазват очите от изменения, причинени от възрастта и от заболявания.

Статията има само информативен характер и не замества лекарска консултация.

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес