Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кои са 6-ти най-чести причини за промени в миризмата на урината?

12 април 2022, 15:30 часа

Понякога в нашето тяло се случват неща, които на пръв поглед не ни правят впечатление, но могат да представляват опасност или да ни дават знаци за промени във функциите на някоя система. Такъв е примерът с нашата урина. Тя има специфична миризма, определяна като подобна на амоняка, но не толкова силна и натрапчива. Но има ситуации, в които миризмата и цветът на урината се изменят, стават по-силни и неприятни, по-наситени и т.н. Не изпадайте веднага в паника, а посетете специалист, който да определи най-точно какво се случва с тялото ви чрез нужните прегледи и изследвания.
Сред най-честите причини обаче за промени в миризмата на урината могат да бъдат:

Дехидратиране

Дехидратацията се нарежда като причина номер едно в промяна на цвета и миризмата на урината ни. Дори минималните признаци на дехиратация могат да доведат до подобни изменения. При недостатъчен прием на вода урината става по-концентрирана и нейния мирис се засилва, а при нормализиране на хидратацията, тя ще възвърне предишното си състояние. Внимавайте обаче, тъй като продължителното дехидратиране може да причини инфекции на пикочните пътища и бъбреците.

Определени храни

Начинът, по който се храним и с какви продукти се храним, също повлиява на отделителната система. Някои храни предизвикват изменения в цвета и мириса на урината, като сред най-консумираните нареждаме зеленчуците от семейство Кръстоцветни – зеле, карфиол, броколи, спанак, аспержи и др. Както и причинители могат да бъдат чесънът и лукът, и храни, богати на фитохимикали. Това обаче е моментно състояние и не бива да е повод за стрес.

Прием на лекарства и добавки

Като страничен ефект на някои лекарства се наблюдават и изменения в урината или изпражненията. Може да се промени както мириса, така и урината и обикновено това продължава няколко дни или докато не приключите с приема на съответните медикаменти. Отново не е повод за притеснение.

Инфекции

Някои появили се бактерии и инфекции в организма ви също променят миризмата на урината. Не можете да определите каква е тя, но усещате, че нещо с тялото ви не е наред – тази ситуация изисква консултация и преглед при специалист.

Диабет

Като един от симптомите за наличие на диабет се откроява сладката миризма на урината. Тя се дължи на отделените захари и глюкоза, които организмът не е могъл да преработи и изхвърля чрез урината.

Бременност

Още една причина за изменения в обичайната ни урина може да бъде бременността. Ако забележите, че е по-тъмна, концентрирана или с по-силен мирис, е възможно да е породено от промените в хормоните ви.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес