Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кои храни предизвикват повече акне?

24 януари 2023, 17:22 часа

Храната сама по себе си не причинява акне, нито го предотвратява. Гените, начинът ви на живот и това, което ядете, играят важна роля за състоянието на акнето. Но някои храни могат да го влошат, докато други помагат на кожата ви да остане здрава.

1. Мляко

Колкото повече мляко пиете, толкова по-вероятно е да имате акне, особено ако е обезмаслено. Учените все още се опитват да разберат защо, но може би става дума за хормоните, които кравите произвеждат, когато са бременни, и които се озовават в млякото им. Хората, които имат по-високи нива на тези хормони в кръвта си, са склонни да имат повече акне.

2. Захар и някои въглехидрати

По-вероятно е да имате акне, ако диетата ви е пълна с храни и напитки като газирани напитки, бял хляб, бял ориз и сладкиши. Захарта и въглехидратите в тези храни са склонни да навлизат в кръвта ви много бързо. Това означава, че те са с висок гликемичен индекс - показател за това как храните влияят на кръвната захар. Когато организмът ви произвежда повече инсулин, за да понижи кръвната захар, това влияе на други хормони, които могат да стимулират производството на мазнини в кожата.

Ето как да използваме бананова кора в борбата с акнето 

3. Шоколад

Няколко малки проучвания показват, че хората, които ядат повече шоколад, са по-склонни да получат пъпки. Но не е ясно защо. Ключовата съставка, какаото, изглежда не е причината. В едно от проучванията хората, които ядат шоколад с 10 пъти повече какао, нямат по-голяма вероятност да получат пъпки от тези, които ядат обикновения шоколад. Черният шоколад, с по-малко захар и мляко, може да е по-добър избор, ако се опитвате да контролирате акнето си.  

4. Храни с високо съдържание на фибри

Хората, които ядат много фибри, може да видят, че акнето им се подобрява. Но лекарите не знаят каква е точната причина за това. Те знаят, че диетите с високо съдържание на фибри могат да помогнат за контролиране на кръвната захар, което е по-добре за поддържане на акнето. Овесените ядки, бобът, ябълките и морковите са лесни начини да добавите малко фибри към диетата си.

5. Сьомга

Тази риба е пълна с омега-3 мастни киселини. Те намаляват възпаленията в тялото ви, а това може да помогне да се предпазите от акне. Те също така помагат за намаляване на количеството на протеина, който тялото ви произвежда, наречен IGF-1, и който е свързан с акнето. 

Защо трябва да подходим сериозно към акнето при възрастни

6. Ядки

Хората с акне често имат ниски нива на антиоксиданти като витамин Е и селен, които се съдържат в бадемите, фъстъците и бразилските орехи. Тези хранителни вещества предпазват клетките от увреждане и инфекции. Няма ясни доказателства, че антиоксидантите ще изчистят акнето, но те са полезни за организма ви по други начини. Така че няма нищо лошо да ги добавите към диетата си. Само не прекалявайте: около 24 бадема или три-четири бразилски ореха са всичко, от което се нуждаете. 

7. Стриди

В тях има много цинк - хранително вещество, което е важно за кожата ви. Освен всичко друго, той може да помогне за унищожаването на бактериите, които причиняват някои видове акне. Също така изглежда, че помага на организма да спре производството на химикали, които могат да причинят възпаление - нещо друго, което е свързано с акнето. Прекалено много цинк обаче може да доведе до здравословни проблеми. Възрастните не трябва да приемат повече от 40 милиграма дневно. 

8. Морски водорасли

Независимо дали ги ядете в руло суши, в салата или самостоятелно като солена закуска, те са чудесен източник на йод, от който щитовидната жлеза се нуждае, за да работи правилно. Повечето възрастни се нуждаят от 150 микрограма дневно, въпреки че бременните и кърмещите жени се нуждаят от повече. Ако се храните балансирано, е трудно да си набавите твърде много. Наред с водораслите можете да си набавите йод от храни като риба, млечни продукти и йодирана сол.

3-те най-добри продукта за лице, които премахват акне

9. Мазната храна

Това е често срещан мит, но яденето на мазни храни няма да причини акне или да го влоши. Ако обаче прекарвате много време в готвенето ѝ, може да забележите повече проблеми с кожата си. Това е така, защото олиото от фритюрник или друг източник може да полепне по космените фоликули и да ги запуши.  

10. Кога да се обърнете към лекар

Често е лесно да се справите с акнето си у дома, но някои случаи са по-сериозни. Ако не виждате промяна с внимателна грижа за кожата, промени в диетата и лечение без рецепта, трябва да говорите с вашия лекар. Той може да ви насочи към дерматолог. Ранното лечение може да помогне на самочувствието ви и да предотврати появата на белези.

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес