Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кои храни да избягваме при акне?

07 август 2022, 15:32 часа

Разбирането, че акнето е козметичен дефект, засягащ подрастващото поколение не е съвсем верен. Представителите на по-възрастното население също често страдат от него. Освен маските, кремовете, лосионите и други лекарствени и козметични средства, за борбата с него значение има и хранителния режим.

Здравословно хранене

Ключът към добрата хранителна диета е балансът в нея. Млечните продукти имат висок гликемичен индекс и затова се смятат за вредни продукти при акне. Смята се обаче, че хормоните, открити в млякото, може да имат по-голямо значение. Лезиите от акнето се влошават от обезмасленото мляко заради по-голямото съдържание на естроген в него.

Андрогените пък са отговорни за мазната кожа, за колонните от бактерии и хиперкератозата в кожата. Прогестеронът и предшествениците на тестостерона също влошават положението. Отказването от млечни продукти обаче не е добро решение, по-скоро може да се заменят с ферментирали такива, които ще облекчат акнето.

3-те най-добри продукта за лице, които премахват акне

Кои са всъщност причините за появата на акне?

Основните фактори за него са 4:

-       Прекомерният себум, произвеждан от кожата

-       Бактериите, които колонизират мастните жлези

-       Нарушената кератизация на космите и изходите на мастните жлези

-       Повишаването на възпалителните процеси

Защо трябва да подходим сериозно към акнето при възрастни

Какво да направим при поява на акне и особено при засилване на сомптоматиката на процеса?

При остри проблеми с акнето трябва да се промени хранителната диета. Нужно е да се ограничат продуктите, богати на прости захари. Това са повечето плодове, а също и силно преработените храни, съдържащи много обогатители, консерванти и хидрогенизирани мазнини.

Ключът към успеха в борбата с акнето се корени в принципите на здравословното хранене. Акцентът трябва да падне върху полиненаситените мастни киселини, витамини като А, Д, С, цинк и селен.

Храните, които отговарят на тези изисквания, са: рибеното масло, лененото семе, яйцата, конопените семена, брюкселското зеле, фъстъците, бадемите, орехите, рибата за полиненаситени мастни киселини.

Пълнозърнестите храни, плодовете и зеленчуците - ябълки, круши, грозде, броколи, брюкселско зеле, маркови, тикви, сладки картофи са препоръчвана храна заради богатството на нужните витамини.

Храните, богати на цинк и селен, са месото и рибата, морските храни като миди, скариди, раци, конопените, тиквените и сусамовите семена, сушените ядки и плодове, млечните продукти, яйцата, пълнозърнестите храни и тъмният шоколад за цинка и сьомгата, аспержите, бразилските орехи и гъбите шийтаке за селена. Може също да се заложи на слънчогледа, ориза, морските дарове, чесъна, яйцата, беконът и свинското месо като цяло.

Част от всички тези храни влизат в понятието за богато здравословно меню.

От друга страна ограничаването на приема на мляко и млечни продукти е индивидуално решение за всеки отделен случай, защото не е нужно да се наблюдава повишаване на симптоматиката при всеки човек.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Гергана Йорданова
Гергана Йорданова Отговорен редактор
Новините днес