Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какво трябва да помним, когато правим зимнина

29 юли 2022, 08:20 часа

Обикновено в края на лятото започваме да приготвяме зимнината от любимите си плодове и зеленчуци. Това са различни сладка, компоти, сиропи, туршии и най-различни традиционни вкусотии. По този начин си осигуряваме качествени продукти, домашно приготвени за студените дни, когато няма толкова разнообразие от плодове и зеленчуци на пазара например. Ето и няколко полезни съвета при приготвянето на зимнина:

Избор на продукти

За да е наистина вкусен крайният резултат, от голямо значение е качеството на продуктите, които ще използвате. Заложете на плодове и зеленчуци, за които знаете, че са правилно отглеждани, не са натъпкани с химии, добре узрели са, здрави са и т.н.

Избор на правилната рецепта

Когато потърсим в интернет например домашна рецепта за лютеница, се появяват много и различаващи се рецепти, а ако сме новаци изборът се оказва още по-труден. Нашият съвет е да изпробвате на първо място бабините рецепти, а след това може да заложите и на рецепти от близки и приятели, те също са изпробвани и приготвяни много пъти преди това, така че имате сигурни източници, че са добри и сполучливи. 

Използване на консерванти?

Консервантите са неизменна част от приготвянето на зимнината, тъй като от нея се очаква тя да издържи поне няколко месеца, а без тях това едва ли би било възможно. Такива са например солта, захарта, лимонтузуто, лимоновият сок и др. Те са задължителни компоненти, придават допълнителен вкус и запазват продукцията ни годна за консумация. Трябва да използвате и качествен оцет, както и добри марки захар например, за да сте сигурни, че ще подсладят или добавят вкуса, който желаете.

Количество на продукцията

По принцип, ако изпробвате някоя рецепта за пръв път, е по-добре да направите в по-малки количества. Но ако вече я правите няколко поредни години - би трябвало да знаете какво количество ще ви стигне за зимата и колко консумирате със семейството си. За да имате по-голямо разнообразие, може да направите по малко бурканчета от всеки вид. Например 10 бурканчета лютеница, по 5-6 от различните видове сладко, 3-4 различни туршии или зимни салати и т.н. 

Да стерилизираме ли бурканите?

Независимо какви са бурканите - ползвани или нови, те задължително трябва да бъдат добре измити, леко топли, а капачките им - чисто нови. Ако сместа е все още много гореща, то затворете веднага буркана и го обърнете надолу с главата. По този начин ги консервирате. Но ако сместа е вече поизстинала, трябва да заварите допълнително за около 5-10 мин.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес