Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какво ще се случи, ако всеки ден пиете вода с пресен сок от лимон?

11 септември 2022, 13:27 часа

Водата с лимон сутрин на гладно в действителност е полезна и на нея се гледа като на ритуал в традиционните йога и аюрведа практики. Тя спомага за по-бързото премахване на токсините от тялото, както и активизира метаболизма. Методът е част от народната медицина, но много проведени изследвания отчитат ползите от лимоновата вода

Преди сутрешното кафе или чай към рутината си добавете чаша топла вода с пресен лимонов сок. Скоро след това ще видите ползите за организма си, а днес ще ви загатнем някои от тях:

Укрепване на имунитета

Лимоните са цитрусов плод, който съдържа голям процент от важния за имунитета витамин С, който е силен антиоксидант и се бори със свободните радикали и възпаленията в тялото. Други съединения, които спомагат за подсилване на имунната система, са аскорбиновата киселина и сапонините. Те имат противовъзпалителни и антимикробни свойства, забързват лечението на респираторните заболявания, гриповете и настинките. Освен това аскорбиновата киселина подпомага по-пълноценното усвояване на желязото.

Ето колко точно вода трябва да приемаш всеки ден

Алкализиращ ефект

Лимоните са кисели на вкус, но в действителност са едни от най-алкализиращите храни за нашето тяло. Висок процент от съдържанието им заемат лимонената и аскорбиновата киселина, а останалите се усвояват бързо от организма ни.

За по-добро храносмилане

Веществата и съединенията в състава на лимоните подпомагат за по-лесното протичане на храносмилателните процеси. Например цитрусовите флавоноли са известни като тоник за организма ни. Витамин С пък понижава риска от образуване на пептична язва, която най-често се индикира вследствие на бактериална инфекция с бактерии Helicobacter Pylori. Освен това лимонът детоксикира черния дроб и спомага за отделянето на токсините от тялото. Подходящо е и за хора, които се стремят да свалят излишните килограми.

Какви са ползите от това да пием топла вода?

За по-чиста кожа

Цитрусовият плод е богат на много антиоксиданти, които имат анти-ейдж ефект и спомагат в грижата за кожата. Освен за превенция от бръчки, лимоните могат да послужат и за изравняване тена на кожата, ако се прилагат локално - справят се със старчески петна, белези, слънчеви петна и т.н.

По-бързо възстановяване на възпаления и рани

Отново благодарение на силните антиоксиданти, лимоновият сок и лимонът като цяло спомагат за забързване възстановителните процеси в организма. Особено подходящ е при наличие на рани, за поддържане на здрав имунитет, здрави кости, за укрепване на хрущялите и съединителната тъкан и т.н. Аскорбиновата киселина или витамин С също така има мощен противовъзпалителен ефект и понижава влиянието на възпаленията и инфекциите върху нашия организъм.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес